Velká voda si vyžádala v Bavorsku čtyři mrtvé

Při povodních způsobených vydatnými dešti zahynuli v jihovýchodním Bavorsku čtyři lidé. Těla tří lidí našli potápěči v zaplaveném domě v obci Simbach am Inn nedaleko rakouské hranice. Později byla v potoku v obci Julbach nalezena mrtvá žena. Podle mluvčího policie se stále několik lidí pohřešuje. Úřady vyhlásily na několika místech stav katastrofy, bez elektřiny je přes devět tisíc domácností.

Jihovýchodní část Bavorska po vydatných deštích zasáhla voda z řeky Inn a jejích přítoků. K nejhůře postiženým obcím patří právě Simbach a protilehlé rakouské město Braunau či nedaleká dolnobavorská obec Triftern. „V posledních hodinách se situace dramaticky zhoršila. Celé centrum obce je zaplaveno,“ uvedl starosta Trifternu Walter Czech.

Příjezdové silnice a mosty v celé obci jsou zaplaveny. Obyvatele vesnice musely zachraňovat ze střech jejich domů vrtulníky.  Kvůli velké vodě muselo zůstat v místní škole kolem padesáti dětí a 25 dospělých. „Škola stojí naštěstí na kopci. Přístupové cesty jsou zcela nepoužitelné,“ dodal Czech.

Na silnici první třídy vedoucí podél rakouské hranice museli podle záchranářů řidiči kamionů kvůli rozvodněné řece vylézt na korby svých vozů. Inn zcela zaplavil i most vedoucí z Německa do rakouského Braunau. V Simbachu museli kvůli záplavám evakuovat bývalou tělocvičnu, kde pobývali žadatelé o azyl.

Nedaleko obce Regen, která leží asi 20 kilometrů od české Železné Rudy, překvapila velká voda školáky z Augsburku, kteří se vydali na vodácký výlet. Zvýšená hladina je uvěznila na ostrově, odkud je dostali až hasiči. 

Obyvatele Trifternu musela z domů zachraňovat helikoptéra
Zdroj: ČTK/APA/Armin Weigel
Zaplavená obec Triftern
Zdroj: ČTK/APA/Armin Weigel

Pasov je v pozoru, Dunaj by ale neměl vystoupit z břehů

V Pasově, kde se Inn vlévá do Dunaje, v podvečer vyhlásili druhý nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí.

Vydatné srážky způsobily škody také v přilehlé rakouské spolkové zemi Horní Rakousy. Voda zatopila především sklepy domů a některé ulice. Meteorologové předpovídají vydatné deště v oblasti i ve čtvrtek. Rozvodnit se mohou spíše menší říčky, Dunaj by se měl udržet ve svém korytě.

Déšť zkomplikoval situaci také ve francouzské metropoli. Záchranáři evakuovali obyvatele hausbótů na Seině a pařížská radnice uzavřela i některé ulice v centru města vedoucí podél řeky. Jedna 86letá žena ve Francii v důsledku záplav utonula.