OBRAZEM: Přívalové deště způsobily ve Francii povodně, ze břehů se vylila i Seina v Paříži

Přívalové deště zejména v severní a centrální části Francie zvedly hladiny řek a na mnoha místech způsobily povodně. Z břehu se už vylila i Seina v Paříži. Místní takto rozvodněnou řeku nepamatují a další stoupání hladiny sledují s obavami. Podle některých médií je Seina na nejvyšší úrovni za posledních více než sto let. Kvůli extrémním dešťům se vylily z koryt i řeky v části Bavorska a úřady v několika obcích hlásí stav katastrofy.

Silný přívalový déšť v některých částech Francie způsobil lokální záplavy. Podle France 24 zasáhl zhruba čtvrtinu země od Normandie na západě až po Burgundsko jihovýchodně od Paříže. Silné srážky ale přecházely i přes sever země. Meteorologové předpovídají déšť ve Francii i na čtvrtek.

Ve středu ráno vystoupala hladina Seiny v Paříži na 4,16 metru a během dne stále stoupala. Kulminovat by měla nejdříve v pátek. Záchranáři evakuují obyvatele hausbótů a pařížská radnice už uzavřela i některé ulice v centru města vedoucí podél řeky, informovaly světové agentury. V departementu Seine-et-Marne je Seina na nejvyšší úrovni od roku 1910.

„V životě jsme nic takového neviděli,“ uvedl Cyril Boulleaux, starosta Villeneuve-sur-Yonne, které se ocitlo také pod vodou.

Kvůli záplavám za poslední dny hasiči ve Francii vyjížděli celkem k 8 tisícům zásahů. Čtvrtina z nich se týkala departementu Loiret. Zaplavené bylo například město Montargis. Kvůli povodním jsou v regionu zavřené školy. 

Voda zaplavila i silnici A10 u města Orléans ležícím jižně od Paříže. V noci na ní uvízlo 650 řidičů. Zhruba 200 z nich francouzská armáda musela evakuovat do nedaleké sportovní haly. Kvůli povodni musela být v Orléans evakuována i věznice se 400 vězni.

Na jihovýchodě Bavorska tři mrtví

Vytrvalé deště  způsobily záplavy i v oblasti Dolního Bavorska, kde místní úřady vyhlásily stav katastrofy. V obci Simbach am Inn našli potápěči v jednom ze zaplavených domů tři mrtvé.