Německo vytvoří ve spolupráci se státy EU a NATO databázi možných teroristů

Německé tajné služby začnou s partnery v Evropské unii a NATO vytvářet společné databáze zahraničních bojovníků. Zákon, který rozvědkám umožní sdílení informací, podpořila tamní vláda. Od opatření si slibuje účinější boj s terorismem. Navrátilcům má zabránit vyhnout se trestnímu stíhání tím, že se ukryjí do jiné země.

„Když se propojují mezinárodní teroristé, musejí se i bezpečnostní složky propojit lépe než dosud. Ve vědomostech je síla a my se chceme teroristickým organizacím vší silou postavit, proto musíme své vědomosti sdílet,“ řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

„Zpravodajské služby dostávají tímto zákonem možnost vytvářet s našimi evropskými partnery a partnery v NATO společné databáze, aby mohly lépe sledovat pohyb lidí, kteří se vracejí z bojových oblastí,“ uvedl de Maiziére.

Falešná identita policistů i registrace předplacených karet

Podmínkou pro vytváření sdílených databází je podle ministra to, aby státy, které se do programu zapojí, zajišťovaly ochranu osobních údajů na stejné úrovni, jako je tomu v Německu. Země EU i NATO podle něj obecně tyto standardy dodržují. „Ochrana dat, která je v Německu velmi ostrá, možná trochu omezí spolupráci,“ uvedl ve vysílání ČT24 bezpečnostní analytik Jan Schneider.

Policie v ulicích Bruselu
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Rozšíří se také pravomoci policie pro nasazení příslušníků v civilu. Nově budou smět využívat falešné identity k tomu, aby pronikli do organizací, které zajišťují nelegální převody lidí přes hranice. Podle de Maiziéra jde o reakci na to, že mezi uprchlíky přicházejícími do Evropy se skrývali i teroristé.

Soubor protiteroristických opatření zavádí také novou povinnost prodejců předplacených telefonních karet zaregistrovat zákazníka podle osobního dokladu, aby bylo možné majitele telefonního čísla dohledat. „Sice se tím snižuje komfort zákazníků, ale když jde o rozpor mezi komfortem a bezpečností, musí mít bezpečnost přednost,“ dodal německý ministr.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider: Ochrana dat může spolupráci trochu omezit (zdroj: ČT24)