Ze Středomoří se stává hřbitov běženců, za týden jich zřejmě utonulo přes 1000

Minulý týden ve Středozemním moři zemřelo nebo se pohřešuje nejméně 1000 migrantů. Oznámila to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na základě informací poskytnutých přeživšími, kteří byli zachráněni na moři nebo přistáli v Itálii. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky mluvil o 800 mrtvých. Plaveb přes moře do Itálie přibývá kvůli klidné vodě a příznivému počasí.

IOM tvrdí, že započítala i oběti menších neštěstí a upřesnila údaje po rozhovorech s přeživšími. 

Od začátku roku dorazilo podle OSN do Itálie kolem 40 tisíc uprchlíků. S přičtením nejnovější bilance obětí jich letos v moři zahynulo již více než 2600, což je o více než 700 více než loni ve stejném období.

Itálie se stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy po uzavření takzvané balkánské trasy a uplatňování dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů. Mezitím se také oteplilo, moře je klidnější a v rozvrácené Libyi, odkud vyjíždí většina člunů, je stále chaos.

„V tuto chvíli pašeráci umísťují lidi do člunů, které jsou jen stěží vhodné (k plavbě přes moře) a v mnoha případech cestu nedokážou překonat. Děje se tedy to, že jakmile vyrazí od pobřeží, volají záchranářům a ti je přijedou zachránit,“ uvedl mluvčí UNHCR William Spindler.

„Je to závod s časem dostat se tam, než se loď potopí, a v některých případech se tam záchranáři dostanou příliš pozdě,“ dodal.

Uprchlíci
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Většina lodí s migranty vyráží z oblasti kolem města Sabráta západně od Tripolisu. Plavidla mají na palubě mnohdy 600 a více cestujících a někdy je táhnou větší rybářské lodě, což je rovněž rizikem.

Podle některých výpovědí nyní cest přibylo v souvislosti s tím, že se pašeráci snaží ještě co nejvíce vydělat před příchodem postního měsíce ramadán, který začíná příští měsíc.

Ve Středomoří se pohybují lodě v rámci unijní operace Sophia. Ta umožňuje podezřelá plavidla prohledávat a zadržet. Do budoucna by jim mohly pomáhat se sledováním plavidel i lodě NATO v rámci pozměněné protiteroristické operace.