Uprchlíky a pašeráky ve Středomoří budou hledat i protiteroristické jednotky NATO

Dlouholetá protiteroristická operace NATO ve Středozemním moři zřejmě kvůli uprchlické krizi dozná změn. Migrační proud se totiž po uzavření balkánské trasy stáčí přes Středomoří do Itálie. Alianční lodě by nově měly pomoci se sledováním a dalšími akcemi plavidlům, které se v oblasti pohybují v rámci unijní operace Sophia. Ta umožňuje podezřelá plavidla prohledávat a zadržet.

Alianční námořní operace Active Endeavour byla spuštěna už v říjnu 2001 jako jedno z několika opatření NATO poté, co byl po teroristických útocích na USA v září 2001 poprvé v historii Aliance využit článek pět o kolektivní obraně. Cílem je sledování a obrana před teroristickými hrozbami.

Aliance už operuje v Egejském moři

V reakci na migrační krizi NATO v únoru vyslalo několik lodí do Egejského moře, kde pomáhají sledovat situaci a předávají získané informace řecké a turecké pobřežní stráži, ale i unijní agentuře Frontex.

Aliance do té doby do řešení uprchlické krize zasahovat nechtěla. Obrat přišel po schůzce německé kancléřky s tureckým premiérem. „Existuje zločinecký syndikát, který zneužívá tyto ubohé lidi. Jedná se organizovanou pašeráckou operaci. Když se na to zaměříme, může to mít ohromný humanitární dopad,“ zdůraznil tehdy americký ministr Ashton Carter.

Lodě NATO hlídkují v Egejském moři
Zdroj: Facebook/NATO Maritime Command

Generální tajemník NATO teď připomněl, že počty migrantů, kteří se z Turecka dostali do Řecka, v poslední době dramaticky poklesly – podle agentury Frontex až o 90 procent. Do popředí se tak dostávají jiné migrační trasy, především právě v centrálním Středomoří.

Lodě zapojené do unijní operace Sophia tam od podzimu 2015 odhalují sítě převaděčů. Stoltenberg o možnosti alianční podpory Sophie hovořil už na nedávném jednání ministrů obrany evropské osmadvacítky. „Jsme v procesu transformace stávající operace Active Endeavour do širší námořní bezpečnostní operace,“ uvedl ve čtvrtek.

Ministři zahraničí NATO budou jednat také o posílení bezpečnosti v oblastech na jih a jihovýchod od svých hranic. Mluvit se bude například o možnosti rozšíření výcvikové mise irácké armády nebo o variantách podpory vznikající vlády v Libyi.