Šéf Evropské komise poprvé od začátku ukrajinské krize zamíří do Ruska

Jean Claude-Juncker jako šéf Evropské komise poprvé navštíví Rusko. Stane se tak během červnového ekonomického fóra v Petrohradu. V té době bude Unie rozhodovat, zda prodlouží hospodářské sankce vůči Moskvě kvůli ruským aktivitám na východě Ukrajiny a anexi Krymu. Šéf Kremlu se podle mluvčího nechal slyšet, že je připraven na případnou diskusi.

Junckerova návštěva bude první cestou šéfa unijní instituce do Ruska od roku 2014, kdy se vztahy bloku a Moskvy citelně zhoršily v důsledku ukrajinské krize. Západ obviňuje Rusko z podpory separatistů zbraněmi i vojáky, což Kreml opakovaně odmítá. Konflikt v Donbasu si už vyžádal okolo 9300 mrtvých a přes 21 tisíc zraněných. Více než 1,5 milionu lidí muselo opustit své domovy.

Juncker čelí kvůli plánu jet do Petrohradu kritice. Podle serveru Politico se nápad nezamlouvá ani jeho blízkým spolupracovníkům. Mluvčí Komise Margaritis Schinas ale tvrdí, že Junckerova návštěva je v souladu se sankční politikou EU a restrikce budou zrušeny až ve chvíli, kdy bude Rusko dodržovat mírové dohody z Minsku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bez prodloužení by evropské sankce skončily v polovině roku. Některé země osmadvacítky, zejména Maďarsko nebo Itálie, ale zdůrazňují, že debata o jejich prodloužení nesmí být jen technická a že rozhodnutí by mělo padnout skutečně na nejvyšší úrovni, tedy přímo na summitu EU.

Setkání s Putinem? K tomu zřejmě nedojde

Zatím není jasné, zda se Juncker sejde přímo s Putinem. „Nebyl bych přehnaně optimistický, pokud jde o hledání známek průlomu v každém samostatném (unijním) kroku,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Prezident Putin opakovaně mluvil o svém zájmu a zájmu Moskvy na vedení a rozšíření tohoto druhu dialogu,“ dodal.

Prodloužení odvetných opatření zvažuje také Rusko. Příkaz k přípravě návrhů, které by sankce prodloužily do konce roku 2017, vydal už předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv. Ruské restrikce se týkají zejména dovozu potravin a zemědělských výrobků.

Bankovky v rublech
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Ruská ekonomika se v poslední době potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy a hospodářskou situaci komplikují právě i západní sankce. V loňském roce se ruský HDP podle tamního statistického úřadu propadl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.