Blesky zranily v Evropě desítky lidí, Polsko hlásí dva mrtvé turisty

Celkem 33 zraněných si podle zpřesněných policejních údajů vyžádal sobotní úder blesku při mládežnickém fotbalovém zápasu v Německu. Je mezi nimi i 29 dětí, některá zranění jsou vážná. Zraněné hlásí i Francie, kde úder blesku v jednom pařížském parku zasáhl skupinku dětí a dospělých. Jedenáct lidí bylo zraněno, z toho šest dětí těžce, uvedl zástupce starosty osmého pařížského obvodu Vincent Baladi. V Polsku si počasí dokonce vyžádalo oběti - při túře v Beskydech zahynuli dva lidé.

Výboj udeřil z čistého nebe během mládežnického fotbalového zápasu ve městě Hoppstädten v německém Porýní. Zranění utrpělo 29 dětí a čtyři dospělí. Nejvážnější je stav 45letého opatrovatele, který musel být resuscitován po srdeční zástavě. Podle německých meteorologů je na takřka celém území Německa nutné počítat s bouřkami znovu i v neděli.

Bouřka přerušila v sobotu i program tenisového Roland Garros
Zdroj: Reuters

Bouřky v sobotu páchaly škody i v jiných částech Evropy. Francouzskou metropolí se odpoledne kolem půl čtvrté prohnala prudká bouřka. Skupina dětí, která se v parku Monceau sešla na oslavě narozenin, se kvůli dešti schovala pod strom a tam je podle serveru franceinfo.fr zasáhl blesk. „Byl to náhlý a nepředvídatelný meteorologický úkaz,“ sdělila pařížská radnice. 

Mezi raněnými je osm dětí a tři dospělí z jejich doprovodu. Jedno dítě je podle serveru 20minutes.fr stále v ohrožení života, prognóza ostatních dětí i dospělých je podle mluvčího dětské nemocnice Necker dobrá.

Na místě neštěstí se náhodou vyskytoval hasič v civilu, který zraněným poskytl první pomoc, hlavně nejvážněji zraněnému dítěti, které dostalo srdeční záchvat. „Jinak by to dopadlo ještě hůře,“ řekl mluvčí hasičů. 

V Polsku zemřeli dva turisté

V polských Beskydech zabil blesk jednoho turistu, další v bouři spadl do rozvodněného toku a utonul. Tři lidi zranil blesk na vrcholu hory Sokolica v pohoří Pieniny. 

Silné bouřky s lijáky a kroupami trápí i Českou republiku. Meteorologové varují, že nebezpečné jevy se mohou na území Česka objevovat až do nedělního odpoledne.