V irácké Fallúdži se schyluje k závěrečné fázi útoku na IS

Fallúdža a boje s IS. Nálety zabily za čtyři dny 70 islamistů (zdroj: ČT24)

Za poslední čtyři dny usmrtily nálety koalice pod vedením Američanů v irácké Fallúdži sedmdesát radikálů, mezi nimi i velitele takzvaného Islámského státu ve městě. Ofenzivu proti hlavnímu centru radikálů v Iráku spustila koalice začátkem týdne, závěrečná fáze se očekává nejspíš během několika dnů.

Vládní irácké jednotky se ve spolupráci se šíitskými milicemi pokouší získat kontrolu nad městem Fallúdža, které radikálové z takzvaného Islámského státu obsadili v lednu 2014 jako svou první kořist. Útok probíhá na více frontách – spojenecká letadla bombardují cíle islamistů, zatímco v okolí města postupují pozemní jednotky.

Velitelé plánují další postup a ladí poslední detaily před finálním útokem proti IS. Závěrečná fáze operace by měla začít brzo. „Naše jednotky právě obkličují město ze všech stran. Pak na něj s posilami zaútočíme z několika směrů,“ přiblížil velitel vojenské operace Abdul-Wahab Sádi.

Komplikaci představují civilisté, kteří se ve Fallúdži stále nacházejí. Podle OSN jich ve městě zůstává zhruba 50 tisíc, a to v bídných podmínkách. „Zásoby jídla jsou nedostatečné. Dozvídáme se, že lidé jedí jen prošlou rýži a sušené datle,“ uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Melissa Flemingová.

Vládní irácké jednotky se ve spolupráci se šíitskými milicemi pokouší získat kontrolu nad městem Fallúdža
Zdroj: Thaier Al-Sudani/Reuters

Armáda obyvatelstvo vyzvala k odchodu, jenže v tom jim nejspíš islamisté brání. Za posledních několik dní se přesto podařilo utéct několika stovkám rodin. „Byli jsme tam uvězněni přes tři roky. Radikálové nás stále přesouvali z místa na místo,“ přiblížila obyvatelka Fallúdže s tím, že jen chtěli, aby utrpení už skončilo.

„Od těch, kterým se podařilo utéct, jsme taky slyšeli o případech, kdy obyvatelé města umřeli hladem,“ dodala Flemingová.

V Sýrii získali islamisté nová území

V sousední Sýrii se naopak IS podařilo získat nová území, které dosud ovládaly opoziční skupiny. Podle Syrské organizace pro lidská práva se radikálové přiblížili k městu Azaz, kam se před boji uchýlily desítky tisíc uprchlíků. „Máme obrovské obavy. Odhadujeme, že asi 100 tisíc lidí uvázlo mezi tureckou hranicí a aktivní frontovou linií,“ prohlásil Pablo Marco z organizace Lékaři bez hranic.

V provincii Rakka naopak pokračuje ofenziva arabských a kurdských jednotek. Ze stejnojmenného města se snaží odejít civilisté. Islamisté jim v tom ale stejně jako v irácké Fallúdži brání. Opozice tvrdí, že je radikálové používají jako lidské štíty.