Řezník z Monrovie dostal 50 let

Haag – Zvláštní tribunál pro Sierru Leone odsoudil liberijského exprezidenta Charlese Taylora k 50 letům vězení. Pro 64letého Taylora to prakticky znamená doživotí. Proti verdiktu se může odvolat. Tribunál Taylora v dubnu shledal odpovědným za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané za občanské války v sousední Sieře Leone (1991-2002). Taylor je tak od Norimberského procesu první bývalou hlavou státu odsouzenou před mezinárodním tribunálem.

Podle haagského zvláštního tribunálu pro Sierru Leone je liberijský exprezident Charles Taylor odpovědný za napomáhání a navádění k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti během občanské války v Sieře Leone (1991-2002). Taylorovi se proto přezdívá „Řezník z Monrovie“. Podle soudce docházelo v té době k takovým zvěrstvům, jako třeba usekávání končetin a hlav nevinným lidem.

Soudce Richard Lussick:

„Byl shledán odpovědným za napomáhání a podněcování k některým z nejodpornějších a nejbrutálnějších válečných zločinů v zaznamenané historii.“

Taylor byl zatčen v březnu 2006 v Nigérii a v červnu 2006 byl převezen do Haagu. Proces s ním začal v červnu 2007, jedenáctibodová obžaloba zahrnovala zločiny vraždy, mučení, znásilňování, sexuálního zotročování a rekrutování dětských vojáků. Obžaloba pro něj navrhla trest osmdesát let vězení. Taylor, který vinu popírá, naopak viní tribunál z kupování svědků a označil se za oběť politické intriky Západu zinscenované Spojenými státy. 

Taylor si odpyká trest ve Velké Británii. Je prvním prezidentem usvědčeným před tribunálem OSN z válečných zločinů od Norimberského procesu.

Charles Ghankay Taylor

Taylor byl v červenci 1997 zvolen liberijským prezidentem. O dva roky později ale v zemi vypukla občanská válka. V ní stáli proti sobě vládní vojáci a povstalci z různých skupin, které podporovaly Sierra Leone a Guinea. O život přišlo až 150 tisíc lidí. Prezident Taylor byl v srpnu 2003 donucen vzdát se úřadu a odjet do exilu v Nigérii, povstalci zvítězili.

Taylor stál v čele Libérie v letech 1997 až 2003 a měl napomáhat a navádět k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti, kterých se dopustili sierraleonští povstalci za občanské války ve své zemi. Během ní bylo v Sieře Leone zabito asi 120 tisíc lidí. Taylorovy jednotky bojovaly po boku sierraleonských povstalců z Jednotné revoluční fronty (RUF). Taylor dodával RUF zbraně a munici výměnou za diamanty. 

Taylor pak diamanty financoval válku v Libérii, říká se jim proto „krvavé diamanty“. Kameny měla od něj například dostat i topmodelka Naomi Campbellová. V roce 1997 na večeři v Jihoafrické republice prý dostala malé kamínky, neměla ale důkaz, že by byly právě od Taylora.

Ibrahim Jalloh, člen Ústřední unie pro Sierru Leone v Nizozemsku, po dnešním vynesení výše trestu pro Taylora řekl: „Zasloužil si toto odsouzení za krutosti spáchané v Sierře Leone. Vedl povstaleckou skupinu a spáchal velmi závažné zločiny v zemi.“

Taylor dostal u mezinárodního tribunálu 50 let (zdroj: ČT24)

Občanská válka v Sieře Leone

Válka vypukla v březnu 1991. Povstalci z NPFL vedené Taylorem a povstalci z Jednotné revoluční fronty (RUF) Fodaye Sankoha se tehdy snažili svrhnout režim prezidenta Josepha Momoha. Povstalci ovládli velká území na východě a jihu země bohaté na diamanty.

V dubnu 1992 byl svržen prezident Momoh a moc převzala Prozatímní národní vládní rada NPRC. Tu podporovala armáda, do které se nabírali především dětští vojáci.

Válku ukončila až mírová dohoda z ledna 2002. Podepsali ji prezident Ahmad Tejan Kabbah a vůdce RUF Issa Sesay.