Tečka za kremelskou rošádou, Medvěděv lídrem vládní strany

Moskva - Další předávka funkcí podle předem stanoveného scénáře - novým předsedou ruské vládní strany Jednotné Rusko se stal premiér a bývalý prezident Dmitrij Anatolijevič Medvěděv. O post šéfa strany se ucházel jako jediný kandidát a zvolen byl na návrh jejího dosavadního lídra, staronového prezidenta Vladimira Putina. Proti personální rošádě v Kremlu se ozývá stále více Rusů, velký úspěch sklidil projekt Graždanin poet, tedy Občan básník, namířený proti vládnoucímu tandemu.

Ačkoli Medveděv ve svém projevu na mimořádném sjezdu strany vybídl k soupeření o funkce, k rotaci kádrů a k tajným volbám, sám protikandidáta neměl a byl jednomyslně zvolen veřejným hlasováním delegátů v sále Manéž u Kremlu. Završila se tak personální rošáda vládnoucího tandemu: Medveděv poslední čtyři roky zastával funkci prezidenta, než se počátkem měsíce opět stal hlavou státu Putin; ten vzápětí Medveděva jmenoval do funkce premiéra, kterou do té doby zastával právě Putin.

Dnes Medveděv od Putina převzal i vedení strany, na rozdíl od svého předchůdce však v předvečer sjezdu do strany vstoupil a převzal členský průkaz. „Především bych chtěl poděkovat Vladimiru Vladimiroviči Putinovi za to, že mě do čela Jednotného Ruska navrhl. Vždycky jsme pracovali jako jeden tým,“ řekl Medvěděv.

Medvěděv vedl kandidátku Jednotného Ruska při loňských prosincových parlamentních volbách. V těch sice strana výrazně oslabila, nicméně si ve sněmovně udržela většinu 238 ze 450 křesel a tím i faktický mocenský monopol. Tento výsledek, spolu s podezřením na falšování voleb, rozladil desetitisíce Rusů, kteří poprvé po letech apatie vyšli na ulice protestovat proti poměrům. Sám Putin se během kampaně před letošními březnovými prezidentskými volbami od své strany opatrně distancoval; nakonec získal téměř 64 procent hlasů, zatímco strana v prosinci vyhrála se 49 procenty hlasů.

Dimitrij Medvěděv
Zdroj: Mikhail Klimentyev/AP/ČTK

Dimitrij Medvěděv, ruský premiér:

„Nesmíme prohrávat ani věcně, ani v propagandě. Neomlouvat se, ale útočit!“ apeloval Medvěděv za potlesku delegátů a prohlásil, že strana musí nadále vítězit ve volbách všeho druhu a zachovat si parlamentní většinu.  

„Minulé úspěchy vůbec nejsou zárukou příštích vítězství,“ prohlásil na sjezdu Medveděv. Upozornil, že Jednotné Rusko je u moci už dost dlouho, a tak „faktor únavy hraje proti nám“, stejně jako chyby a přehmaty jednotlivých funkcionářů. Strana se také podle svého nového šéfa zakrátko bude potýkat s větší konkurencí na politické scéně, a to vyžaduje její obnovu a modernizaci.

Medvěděva tedy nyní čeká těžký úkol - nejen, že musí stranu připravit na návrat do politiky, neboť podle redaktora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa bylo Jednotné Rusko více méně státostranou bez politické konkurence, ale také bude muset uspět v přilákání nových voličů.

Zatímco si ruský vládnoucí tandem pochvaluje ideální spolupráci, rozčarování veřejnosti roste. Svědčí o tom i obrovský úspěch projektu Občan básník. Od ruských klasiků Puškinem počínaje a Vysockým konče si autoři půjčili vizáž i básnickou manýru, přidali vlastní verše ostré jako břitva a vše zabalili do formy krátkých videí šířených přes YouTube.

Úspěch předčil veškerá očekávání. Víc než dvacet milionů zhlédnutí na internetu a plné sály všude tam, kde projekt vystupoval naživo. „Když jsme dělali první velký koncert v Divadle Estrády a přišlo tam víc než dva tisíce lidí, jen jsme na to ze scény nevěřícně zírali,“ řekl producent projektu Andrej Vasiljev. Především díky odvážným veršům spisovatele Dmitrije Bykova považují mnozí kritici projekt Občan básník za kulturně-politický počin roku. Někteří v něm dokonce vidí nejúčinnější zbraň ruské opozice. Projekt Občan básník trval rok a znamenal fenomenální úspěch. Obrovský zájem provází i uvedení stejnojmenného filmu do ruské filmové distribuce.

Vydáno pod