Na Novém Zélandu zatkli dva Čechy s 20 kg pervitinu, hrozí jim doživotí

Dva české občany s 20 kilogramy pervitinu zadržela na Novém Zélandu tamní policie. Dvojice drogy pašovala zřejmě z Bangkoku ukryté v kufrech. Nyní jsou ve vazbě, soud s nimi začne v pondělí. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Podle informací úřadu jde o muže narozeného v roce 1973 a sedmdesátiletou ženu se stejným příjmením. Podle novozélandských médií jim hrozí až doživotní vězení. Česko nemá se zemí uzavřenou smlouvu o vydávání občanů.

Čeští pašeráci byli podle listu Otago Daily Times odhaleni ve čtvrtek na letišti v Aucklandu po příletu z Bangkoku. Pervitin měli schovaný v tajných schránkách vytvořených ve dnech dvou zavazadel, s nimiž cestovali. V každém bylo deset kilogramů drogy.

Na černém trhu by se podle policie toto množství pervitinu rozprodalo v přepočtu za 324 milionů korun. Podle serveru listu NZ Herald za pašování drog z kategorie A, kam je zařazen i pervitin, hrozí na Novém Zélandu až doživotní vězení.

Poté, co byli zadrženi, byl proveden výslech za účasti českého tlumočníka a obě osoby byly obviněny z nedovoleného dovozu látky metamfetamin na Nový Zéland a jejího držení k případnému dalšímu šíření.
Michaela Lagronová
mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR

Mimo to zatkla novozélandská policie v pátek tři muže, kteří jsou podezřelí, že se do země pokusili dostat 200 kilogramů efedrinu používaného právě k výrobě pervitinu. Celníci tento kontraband odhalili, když pojali podezření vůči 80 krabicím papíru, které byly na Nový Zéland dopraveny už koncem dubna. V mnoha z nich pak objevili dutiny, v nichž byl efedrin uschován. Podle novozélandského deníku jde o více než dvojnásobně větší úlovek než dosud rekordních 95 kilogramů, které se podařilo najít loni v říjnu.

Dva Češi dopadeni s 20 kilogramy pervitinu (zdroj: ČT24)

V souvislosti s odhalením této zásilky provedla v pátek novozélandská policie řadu razií, při nichž zatkla tři podezřelé ve věku 31, 32 a 34 let. Zabavený efedrin by mohl být využit k výrobě 150 kilogramů pervitinu, který by se na ulicích v Novém Zélandu rozprodal až za 150 milionů novozélandských dolarů, uvedla policie. Efedrin podle NZ Heraldu patří v zemi do drogové kategorie B a hrozí za jeho ilegální dovoz nebo držení maximálně 14 let vězení.

  • Česko má s pervitinem (metamfetaminem) dlouhodobé problémy.
  • Zatímco v Evropě byl vždy rozšířenější amfetamin, v Česku to byl z historických důvodů pervitin, který se zde nelegálně vyrábí od 70. let.
  • V posledních letech se zejména kvůli nízké ceně pervitin rozšiřuje z Česka do Německa a Rakouska.
  • Nově se podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) pervitin objevuje i v Řecku či na Kypru a také v Lotyšsku a Norsku.