Krejčířovi mělo prostřílet cestu z vězení deset gaunerů

Uprchlý Čech Radovan Krejčíř plánoval sofistikovaný útěk z jihoafrické věznice Zonderwater za pomoci deseti ozbrojených gaunerů, kteří mu měli cestu na svobodu prostřílet, píše web visiontactical.co.za s odvoláním na tvrzení jednoho z vyšetřovatelů Bonganiho Ginindy. V době Krejčířova útěku mělo dojít také k několika vraždám, které by zmátly policii.

Plán, který se měl uskutečnit v březnu, počítal s tím, že Čech se po úspěšném útěku ukryje v domě na pretorijském předměstí Mamelodi. Tam mělo údajně dojít k několika „strategickým“ vraždám, jejichž cílem by bylo zmatení a vytížení policie. Krejčíř za to byl ochoten zaplatit asi 30 milionů randů (47 milionů korun), tvrdí Gininda.

Útěk ale zhatila zvláštní policejní jednotka z Kapského Města, jejíž členové se do organizace pod falešnou identitou zapojili. Z napomáhání Krejčířovi v útěku byli již dříve obviněni dva muži, mimo jiné i vězeňský dozorce Solly Metlae. Krejčíř sám čelí kvůli plánování útěku dalšímu stíhání.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Johannesburgu mezitím pokračoval proces s Krejčířem kvůli vraždě podnikatele Sama Issy, jeho začátek ale zpozdilo několik komplikací. Krejčířův obhájce Cliff Alexander si u soudu stěžoval na to, že se svým klientem se může scházet výhradně ve věznici, a ne také v budově soudu. „Žádnému obhájci by nemělo být bráněno v konzultacích s klientem,“ řekl Alexander. Dalším problémem, který zpozdil dnešní pokračování procesu, byla stávka v johannesburské věznici.

Issa, přezdívaný Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam), byl považován za Krejčířova pobočníka a podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Prokurátor Lawrence Gcaba podle The Star tvrdí, že Krejčíř dlužil Issovi peníze a raději ho dal zavraždit, než aby mu je musel vracet. Čech jakoukoli vinu odmítá.

Případ se před soud dostal loni v únoru, kdy soudce přijal obžalobu proti Krejčířovi. Ten tvrdí, že Issu nezabil a že má na dobu vraždy alibi, neboť byl až do rána v baru, odkud odjel ke své známé. Také odmítá, že Issa byl jeho pobočníkem, a tvrdí, že ho znal jen od vidění.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v této africké zemi zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což Krejčíř dostal 35 let vězení. V Česku byl mezitím odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.