Kuba nezvládá masy turistů, dochází pokoje i pivo

Komunistická Kuba se zvolna otevírá světu, nápor turistů ale nezvládá. Chybí pokoje, dopravní prostředky jsou přetížené, na internet se není snadné dostat a dochází i pivo.

Loni dorazil na Kubu rekordní počet turistů – přes 3,5 milionu. Ostrovní stát si oblíbili zejména Američané. Nedávno zde přistála první americká výletní loď od roku 1959. „Jen od začátku roku přijelo na 94 tisíc Američanů. To znamená nárůst o 93 procent,“ konstatoval kubánský ministr turistiky Manuel Marrero.

Turisty láká azurové moře, kouzlo omšelé koloniální Havany a v případě kubánských exulantů příbuzní, které často neviděli desetiletí. Zářivou tvář Kuby ukázala v úterý po letech první pompézní přehlídka z dílny Karla Lagerfelda.

Kvůli masám lidí ale ostrov praská ve švech. „Kuba musí modernizovat svou infrastrukturu, jestli má masovou turistiku zvládnout,“ míní turista Julio Ayala. Hotelových pokojů je málo a většina je zamluvená na půl druhého roku dopředu.

Soukromé pokoje je zase složité rezervovat přes internet, který je na ostrově buď cenzurovaný, nebo nedostupný. Turisté za pomalé připojení zaplatí v přepočtu i 150 korun za hodinu.

Někdy obtížně hledají místo v taxíku nebo v autobusu, jindy se místo večeře dozvědí, že potraviny došly. „Měli jsme problémy s rezervacemi zejména ve čtyř a pětihvězdičkových hotelech, takže někteří turisté museli změnit plány,“ podotkl Marrero.

Zatím Američané smějí na Kubu jen v organizovaných skupinách. Pokud ale Washington povolí individuální turistiku, na ostrov jich podle odhadů zamíří až 10 milionů ročně.

Kuba nezvládá turisty (zdroj: ČT24)

Vztahy Havany a Washingtonu byly na bodu mrazu víc než půl století – kvůli komunistické revoluci. Loni v létě ale země obnovily diplomatické vztahy a Spojené státy zmírnily obchodní embargo.

Minulý měsíc navštívil zemi dokonce americký prezident Barack Obama. Už v únoru podepsaly obě země dohodu o obnovení pravidelného leteckého spojení mezi oběma zeměmi, která umožní až 110 letů denně mezi USA a Havanou a dalšími devíti destinacemi na karibském ostrově.