Bělobrádek o kvótách: Češi mají pocit, že se rozhoduje „o nás bez nás“

Spor o povinné kvóty na přerozdělování utečenců připomíná Čechům historický okamžik, kdy se rozhodovalo „o nás bez nás“. V rozhovoru pro německý deník Die Welt to uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Uprchlickou krizi je podle něj nutné řešit hlavně mimo EU. Vicepremiér současně odmítl, že by Česko bylo nesolidární – běženci ale do této země nechtějí.

O povinných kvótách na přerozdělování běženců rozhodli loni ministři vnitra zemí osmadvacítky. Česko bylo proti, spolu s několika dalšími zeměmi bylo ovšem přehlasováno. Maďaři i Slováci se tenkrát rozhodli bránit žalobou. Budapešť nechá rozhodnutí o přijetí běženců na občanech – vůbec první podobné referendum proběhne nejspíš v září.

Evropská komise v současné době přišla s novým návrhem krizového mechanismu. Pokud by plán prošel, mohly by se státy vykoupit částkou 250 tisíc eur za jednoho nepřijatého utečence.

Země Visegrádské čtyřky (V4) další kvóty odmítají, za což je západní státy kritizují. „Označení, že jsme nesolidární, je nespravedlivé a neférové. Jsme proti kvótám na přerozdělování uprchlíků, ale dobrovolně jsme nabídli, že část uprchlíků přijmeme,“ zdůraznil Bělobrádek. Že kvóty nefungují, dokazuje i příklad Iráčanů, kteří přišli do Česka dobrovolně, část z nich ale brzy zemi opustila.

Migrační krize se musí řešit v první řadě mimo Evropu, je přesvědčen Bělobrádek. Unie by podle něj měla finančně pomoci blízkovýchodním zemím. „Postarat se tam o uprchlíky je osmkrát levnější než v Evropě. To znamená, že tam můžeme pomoci osmkrát více lidem,“ poznamenal lidovecký předseda.

Merkelová otevřením hranic zachránila balkánské země, míní Bělobrádek

Rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové otevřít uprchlíkům ze Sýrie německé hranice podle něj zachránilo balkánské země, kde by jinak zůstaly tisíce migrantů. Ani silné Německo ovšem dlouhodobě nebude schopné zvládat masivní imigraci, míní šéf lidovců.

Za českou skepsí vůči EU stojí podle něj dvojí funkční období Evropě nepřátelského prezidenta Václava Klause, ale i absurdně přísné prosazování evropských předpisů. „Navíc v Česku vedou Rusové ideologickou propagandu. Využívají migrační krizi jako zbraň, protože ví, že to u Čechů vyvolává strach,“ vysvětlil český vicepremiér.