Iráčtí křesťané, kteří chtěli odjet do Německa, se nakonec vrátí do Iráku

Zpět do Iráku se chce vrátit šestnáct křesťanů, kteří pobývali v Brně, ale minulý týden se pokusili odjet do Německa. Cizinecká policie je zadržela ještě před překročením hranic. Skupina, která před odjezdem stáhla žádost o azyl v Česku, po zadržení nejprve podala novou žádost o azyl, nyní se však podle informací ČT chce vrátit do vlasti.

Šestnáct iráckých křesťanů se pokusilo odjet do Německa minulý čtvrtek. Před překročením hranic je zadržela policie. Skončili v hotelu v Ústí nad Labem a poté v uprchlickém zařízení v Zastávce u Brna. Iráčané následně znovu požádali o azyl, nyní ale místo toho žádají o návrat do Iráku. „Česká republika bude podnikat kroky, aby byl návrat co možná nejrychlejší,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Na Twitteru ministr dodal, že bude jednat s nadačním fondem Generace 21, který příjezd iráckých křesťanů a péči o ně zajišťoval, o nákladech na jejich odjezd. „Já bych se velmi přimluvil za to, aby to zaplatila Generace 21, protože stát tento problém nezpůsobil,“ podotkl Chovanec. Dodal, že v opačném případě „to bude k tíži státu a stát ty peníze zaplatí“.

Ředitel fondu Jan Talafant uvedl, že za nejférovější by považoval, kdyby si skupina zaplatila cestu sama. Nestane-li se tak, bude postup Generace 21 záležet na situaci a okolnostech odjezdu. „Není prvotním zájmem naší organizace posílat lidi zpět. Jestliže dnes je jejich země bezpečná, zítra být nemusí,“ varoval Talafant.

Mluvčí Generace 21 Martin Frýdl upozornil, že oficiálně zatím o žádosti o návrat do Iráku nevědí. „Máme tuto informaci zprostředkovaně přes média, nemáme ji od ministerstva vnitra,“ poukázal.

Asi polovina iráckých křesťanů, které přivezla Generace 21 do Česka, sice zůstává v zemi, tři skupiny se však rozhodly zamířit jinam. Nejprve odjelo do Německa 25 lidí, kteří původně pobývali ve středisku Okrouhlík u Jihlavy. Za hranicemi je zadržela německá policie a Německo je chce vrátit zpět do Česka. Následně odletěla na vlastní náklady do Iráku osmičlenná rodina dočasně ubytovaná v Brně. Dalších šestnáct Iráčanů, kteří se nyní rozhodli vrátit se do Iráku, se potom pokusilo odjet do Německa.

Vláda projekt na přesídlení iráckých křesťanů zrušila

Vláda již po odchodu prvních dvou skupin program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila. „I tento příklad ukazuje, že zastavit projekt Nadačního fondu Generace 21 byla správná věc,“ reagoval na pokus dosud poslední skupiny odjet do Německa ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Fond zatím do ČR přivezl 89 křesťanských uprchlíků. Kromě Brna a Okrouhlíku pobývají také v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku. Odtud se podle organizací, které Iráčanům pomáhají, zatím nikdo odstěhovat nechce. „V tuto chvíli máme v České republice – v Praze a ve Slezsku – čtyřicet uprchlíků, říkají, že tu chtějí být i nadále a my se o ně budeme starat. To je naše priorita,“ dodal mluvčí Frýdl.

Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci nepovažuje za neobvyklé, že část přesídlenců změní názor a chce svůj azyl opustit, a nejde proto paušálně říct, že Česko není vhodným místem pro běžence. Výhrady ale vznáší k tomu, že se česká pomoc soustředila na křesťany, kteří údajně ani nepatřili mezi nejpotřebnější: „Je rozhodně dobře, že se ten pokus uskutečnil. Ukázalo to, že rozhodně nezáleží na náboženském vyznání, ale na tom, jací lidé budou vybírání do přesídlovacího programu.“