Izrael útočil na základny Hamasu v Pásmu Gazy, našel nový tunel

Izraelská armáda v noci a ve čtvrtek odpoledne podnikla letecké údery na základny palestinského hnutí Hamas v Pásmu Gazy, které toto radikální hnutí ovládá. Šlo o reakci na pokračující raketové útoky a minometnou střelbu proti izraelským ozbrojeným silám. Podle ministerstva zdravotnictví při náletech zemřela 54letá Palestinka, zraněny byly tři děti a 65letý Palestinec. Izraelci také objevili další tunel vedoucí do Izraele, který by Hamas mohl využívat k útokům.

Cílem nočního úderu byly podle izraelské armády čtyři „teroristické pozice Hamasu na severu Pásma Gazy“. Odpolední palba pak zasáhla dům u Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy a zabita byla čtyřiapadesátiletá Palestinka. Izraelské ozbrojené složky již dříve uvedly, že ve středu podnikly údery proti pěti základnám Hamasu na jihu Gazy.

Izraelská armáda rovněž oznámila, že objevila nový tunel vedoucí z Pásma Gazy na izraelské území. Tunel leží v hloubce 28 metrů a nachází se jen pár kilometrů od místa, kde byl objeven a zničen jiný palestinský tunel letos v polovině dubna.

Tunely jsou vybetonované materiálem, který byl s největší pravděpodobností původně dovezen do Gazy v rámci humanitárních účelů při stavbě poničených domů z poslední války.
Jakub Szántó



„Izraelská armáda považuje teroristické aktivity nad i pod zemí za porušení suverenity státu Izrael a za ohrožení svých občanů,“ uvedl armádní mluvčí s tím, že za tunely je odpovědný výhradně Hamas. „Je naší povinností je nalézt a zničit,“ dodal.

„Bezpochyby jde o významný nález. Tunel zřejmě vznikl až po poslední válce mezi Izraelem a Hamasem v létě 2014. Ukazuje to, že Hamas evidentně pokračuje v přípravách na případnou další válku s Izraelem,“ podotkl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Hamas tunely využívá k provádění útoků, především proti civilnímu obyvatelstvu žijícímu podél hranice Izraele s Pásmem Gazy. Během poslední války bylo radikální hnutí schopno dopravit do Izraele čtyři komanda, která zabila až čtrnáct izraelských vojáků, připomněl Szántó.

Tato hranice byla v posledních měsících až na několik násilných protestů relativně klidná. Násilnosti mezi Izraelci a Palestinci se přesunuly do Jeruzaléma a na okupovaný Západní břeh, kde dochází k téměř každodenním útokům, při kterých pachatelé používají nože či automobily.

obrázek
Zdroj: ČT24

Izraelská armáda ale nejnověji uvedla, že Hamas v posledních několika dnech opakovaně ostřeloval izraelské síly z minometů a raketami. Operoval přitom podle ní u hraničního plotu s Pásmem Gazy, rozdělujícího tato území. Jak uvedl armádní mluvčí Peter Lerner, jde o „nejvážnější vyostření situace“ od letní války mezi židovským státem a Hamasem v roce 2014.

„Izraelské síly se dostaly pod palbu Hamasu celkem desetkrát. Před několika minutami opět vybuchly tři minometné granáty v bezprostřední blízkosti těchto vojáků. Jeden z nich byl pravděpodobně zraněn,“ uvedl v 16:00 SEČ Szántó.

Během padesátidenního konfliktu v roce 2014 zahynulo více než 2200 Palestinců, ze dvou třetin civilisté. Na izraelské straně přišlo o život 66 vojáků a sedm civilistů. 

Vydáno pod