Oheň z divočiny likviduje kanadské Fort McMurray. Pohltil už 1600 domů

Kanadské úřady nařídily evakuaci víc než osmdesáti tisíc obyvatel města Fort McMurray v provincii Alberta kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru. Oheň vlivem silného větru a vysokých teplot během jediného dne bleskově zasáhl do obydlené oblasti. Plameny podle agentury AP ohrožují i klíčovou příjezdovou cestu do města, mezi jehož obyvateli propukla panika.

Úřady hovoří již o 1600 zničených domech, přičemž oheň se rozšířil na severu a východě města. Nyní zasáhl území o rozloze 7500 hektarů.

Požár v okolí města Fort McMurray, které leží v centru ložiska kanadských ropných písků, vzplanul již o víkendu, hasiči jej ale až do úterka měli pod kontrolou. Poté se ale kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám skokově přiblížil k městu, z něhož po výzvě úřadů začali hromadně prchat jeho obyvatelé.

Meteorologové i nadále očekávají silný vítr, který bude komplikovat zákrok asi 150 hasičů. Ti nasadili i vrtulníky a hasicí letadla. Zatím se soustředí na udržení základního spojení do města, které tvoří most přes řeku Athabasca a silnice číslo 63 směřující na jih.

Na silnicích vedoucích z města ven se kvůli evakuaci tvořily ve středu zácpy a lidé měli problém nacházet pumpy, kde by pořídili pohonné hmoty. Na výjezdech z města je lidem poskytovala policie.

  • Lidé ujíždějí z Fort McMurray:

„Opustil jsem svou čtvrť, kde hořely domy. Nevím, jestli a kdy se vůbec vrátím,“ řekl agentuře AP jeden z místních obyvatel Will Gibson, jenž je zároveň mluvčím společnosti Syncrude, jedné z firem těžící ropné písky, které musely kvůli ohni omezit svou činnost.

„Když jdete ven, cítíte, jak na vás padá popel. Vidíte ho plachtit vzduchem,“ popsal situaci kanadskému deníku The Globe and Mail další z obyvatel Mark Durocher.

Albertská premiérka Rachel Notleyová uvedla, že úřady se snaží zajistit evakuaci všech lidí v ohrožených lokalitách a lidé se zdravotními problémy možná budou transportováni letecky. „Zcela se teď zaměřujeme na zajištění bezpečnosti lidí, snažíme se je dostat z města. Děláme všechno proto, abychom oheň zastavili,“ uvedla Notleyová.

Kanadská vláda už vedení provincie Alberta slíbila pomoc. „Mé myšlenky jsou s lidmi zasaženými ohněm ve Fort McMurray. Zůstaňte v bezpečí a dodržujte evakuační pokyny,“ vzkázal prostřednictvím Twitteru kanadský premiér Justin Trudeau.