Sestra Savčenkové je po zadržení v Rusku zpět ve vlasti

Ruské úřady krátce zadržely Viru Savčenkovou – sestru ukrajinské pilotky odsouzené v Rusku na 22 let za údajný podíl na smrti dvou novinářů. Viru zastavili pohraničníci a zabavili jí pas, podle Kyjeva je však nyní už zpět na Ukrajině. Proces vydání její sestry Nadi Savčenkové odstartoval, podle advokáta už politické rozhodnutí padlo. Pilotka má být vyměněna za dva ruské vojáky zadržené v Donbasu.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí obvinil ruskou policii, že ukrajinské diplomatické vozidlo na hranicích zablokovala a znemožňovala mu odjet. „Doufám, že zadržení Viry Savčenkové neznamená nový problém s rukojmím, za jehož osvobození budeme bojovat,“ konstatoval mluvčí Dmytro Kuleba.

Vira prý urazila soud v čečenské metropoli Grozném během procesu se dvěma Ukrajinci Mykolou Karpjukem a Stanislavem Klychem. Oba jsou v Čečensku souzeni za údajnou účast v bojích proti ruským vojákům v polovině 90. let minulého století.

Vira Savčenková s matkou a ukrajinským prezidentem
Zdroj: Mykola Lazarenko/ČTK/ITAR-TASS

Výměna Savčenkové má proběhnout do konce května

Sestra Viry – Naďa Savčenková se po svém zadržení v Rusku stala ukrajinskou národní hrdinkou. Pilotku v červnu 2014 zadrželi východoukrajinští separatisté, když údajně naváděla ukrajinskou minometnou palbu do prostoru, kde se nacházeli ruští žurnalisté. Nedávno dostala v Rusku 22letý trest.

obrázek
Zdroj: ČT24

Savčenková vinu popírá a tvrdí, že byla do Ruska unesena. Za její propuštění orodovaly Spojené státy, Německo i Česko. Moskva a Kyjev se už dohodly na mechanismu výměny ukrajinské důstojnice za dva ruské vojáky zajaté na Ukrajině a poté odsouzené ke 14 letům odnětí svobody. Akce má proběhnout do konce května.

„Práce obhajoby už v tomto okamžiku skončila, teď se jedná o předání,“ prohlásil obhájce Savčenkové. Bude-li vydána Ukrajině k odpykání svého trestu, ocitne se podle právníků okamžitě na svobodě. Po svém zatčení byla totiž v nepřítomnosti zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu a ve vlasti požívá imunity.