Ficův kabinet dostal důvěru

Bratislava – Slovenská vláda dnes dostala v parlamentu důvěru, poslanci také schválili program nového kabinetu premiéra Roberta Fica. Programové prohlášení jeho vlády podpořilo 82 ze 145 přítomných poslanců. K vyslovení důvěry bylo zapotřebí 76 hlasů.

Vládu podpořili všichni poslanci vládní strany Smer-sociální demokracie, až na jednoho, kterému údajně selhalo hlasovací zařízení. Ficův kabinet navíc ale podpořila i opoziční poslankyně Mária Ritomská ze seskupení Obyčejní lidé. 

Fico v projevu před hlasováním vyzval opozici, aby ožehavé téma úsporných opatření nezneužívala k politickému boji. Je podle něj nelogické, aby opozice kritizovala chystané vládní kroky ke snížení státního dluhu a nenavrhovala vlastní. 

„Opozice v diskusi nepředložila alternativu k našim návrhům na snížení deficitu. Jestli máte lepší než my, dejte nám je. Ale ne odpovídat a na všechno říkat ne, ne, ne. Toto určitě není cesta,“ prohlásil Fico. 

Dodal, že na řešení ekonomických problémů se budou muset účastnit všichni občané bez ohledu na národnost, vyznání nebo sexuální orientaci: „Všichni jsme v tom stejně – vláda, opozice, Slováci, Maďaři, Rusíni, křesťané, ateisti, heterosexuálové i homosexuálové.“ Fico nicméně zopakoval, že vláda při přijímání úsporných opatření bude pohlížet především na to, jak se dotknou lidí s nízkými a středními příjmy.

Ficova vláda se chce zaměřit zejména na ozdravování veřejných financí. Nehodlá je ale léčit škrty, protože se prostor pro ně údajně už vyčerpal. Plánuje místo toho vyšší zdanění nejziskovějších firem a lidí s vysokými příjmy. 

Stejně jako předchozí vlády i nový kabinet slibuje přijetí balíku protikorupčních opatření. Levicová vláda se chce zaměřit také na snížení vysokého počtu lidí bez práce a nezaměstnanosti mladých.