Češi se podílejí na budoucí obnově Mosulu – tvoří interaktivní mapu památek

Čeští vědci přispívají k záchraně památek zničených takzvaným Islámským státem. Už přes rok sestavují interaktivní počítačovou mapu Mosulu, která dokumentuje destrukci iráckého města radikály. Data o zdevastovaných památkách by v budoucnu mohla pomoci při obnově historického města.

Radikálové druhé největší irácké město ovládají necelé dva roky. Barbarské ničení používají jako součást své propagandy. „Vždycky to má stejný rozměr. Zničit kolektivní identitu, zničit jejich paměť a ovládnout tím celou komunitu,“ podotkl ředitel Orientálního ústavu AV Ondřej Beránek.

Tým českých vědců zatím zaznamenal 38 zničených objektů. Archeologové snímky porovnávají s další dostupnou dokumentací.

Události: Češi zachraňují mosulské památky (zdroj: ČT24)

Badatelé spolupracují s iráckým ministerstvem kultury a věří, že získaná data by jednou mohla pomoci při obnově města.

„Momentálně zkoušíme vymyslet, jak při nastávající vojenské operaci při osvobozování Mosulu chránit aspoň korpus cenných staveb, který tam ještě zůstal,“ konstatoval archeolog Karel Nováček.

Záchrana mosulských památek
Zdroj: Archiv projektu Ohrožená Architektura Mosulu

Čeští vědci se tak připojili k zahraničním kolegům, kteří s radikály virtuálně bojují. Už rok funguje internetový Projekt Mosul, který uchovává poničené památky pro budoucí generace ve formě věrných digitálních modelů. Sbírka navíc pomáhá při identifikaci ukradených děl.