Válečný kotel v Karabachu uhasíná: Strany se dohodly na příměří

V konfliktu o Náhorní Karabach se podle tamních úřadů Arménie a Ázerbájdžán dohodly na příměří. Při obnovených bojích zemřelo za poslední čtyři dny přes 60 lidí – včetně několika civilistů. Jde o nejhorší vyostření krize od uzavření příměří v roce 1994. Obě země se o území Náhorního Karabachu dlouhodobě přou. Razantní kroky k ukončení vojenské konfrontace v úterý oznámilo Rusko.

Klid zbraní měl podle dohod fungovat od úterních 10:00 SELČ. Zastavení palby už médiím potvrdily obě strany. 

Podle zpráv arménských médií ani po zastavení palby nebyl v Náhorním Karabachu úplný klid. Podle mluvčí karabašských jednotek Senora Asratjana ázerbájdžánská armáda pokračovala v palbě na arménské pozice, byť s daleko menší intenzitou. Karabašské jednotky prý na útoky nereagovaly. Ázerbájdžánská média o přestřelkách v Karabachu neinformovala.

S prezidenty obou zemí mluvil po telefonu v úterý šéf Kremlu Vladimir Putin. Slíbil, že Rusko podnikne veškeré kroky nezbytné k tomu, aby se situace uklidnila. Ve čtvrtek a v pátek má podle agentury Interfax navštívit Jerevan i Baku ruský premiér Dmitrij Medvěděv s cílem zprostředkovat usmíření.

Obě strany mluví o velkých ztrátách na straně soupeře

Ázerbajdžán tvrdí, že během posledních 48 hodin přišel o 16 vojáků, na straně Arménů prý zemřelo na 70 lidí. Údaje ale není možné nezávisle ověřit. Ázerbájdžánci současně tvrdí, že arménské jednotky kromě desítek vojáků přišly o dvě desítky kusů bojové techniky i štáb největší arménské vojenské základny v oblasti střetů. 

Jerevan se k tvrzení z Baku dosud nevyjádřil. Arménské ministerstvo obrany připustilo jen, že jeden voják byl v noci na úterý zraněn v důsledku ázerbájdžánského ostřelování, zejména na severním úseku karabašské fronty.

Oblast Náhorního Karabachu
Zdroj: Reuters
Oblast Náhorní Karabach
Zdroj: ČT24

Obě strany konfliktu tvrdí, že nepříteli způsobily těžké ztráty, zatímco samy utrpěly jen minimální škody. Tvrzení o stovkách zabitých nepřátel desítkách kusů zničené těžké techniky ale nelze z nezávislých zdrojů ověřit. Samy přiznaly ztráty pohybující se okolo 40 zabitých vojáků na obou stranách; obětí konfliktu se stalo také šest civilistů.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let, výsledkem konfliktu bylo asi 30 tisíc mrtvých, statisíce lidí uprchly. Jednání od uzavření příměří v roce 1994 až dosud k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Šustrová: Prezident Alijev chce odvrátit pozornost od nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)