Mexická policie zatkla "krále Midase" drogového kartelu Sinaloa

Mexická policie zatkla ve městě Oaxaca na jihu Mexika údajného finančního šéfa mocného drogového kartelu Sinaloa Juana Manuela Álvareze Inzunzu.  Muž je viněn z toho, že pro kartel zajišťoval praní špinavých peněz v zahraničí.

Čtyřiatřicetiletý Álvarez Inzunza zvaný „král Midas“ podle médií každý rok vypral 300 až 400 milionů dolarů (zhruba 7,3 až 9,7 miliardy korun). Už v lednu byl zatčen šéf kartelu Sinaloa Joaquín Guzmán. Na svobodě je zatím druhý boss jednoho z nejmocnějších zločineckých syndikátů Latinské Ameriky Ismael Zambada García.

Kromě pašování drog je kartel zapleten také do produktového pirátství, obchodu s lidmi a vyžadování výpalného.

Drogy do USA tunelem

Kartel Sinaloa operuje na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem, kde byl minulý týden objeven 380 metrů dlouhý tunel pro pašování drog. Ten začínal v restauraci ve městě Mexicali na mexické straně a končil v kalifornském Calexiku. Policie v něm zadržela pět lidí s balíkem marihuany. Podobnou cestou se pašují i tvrdší drogy, včetně kokainu.

Kartel Sinaloa má tuto trasu přes hranice s Kalifornií v oblibě, neboť je odtud snadný přístup na dálnice, které směřují jak do Kalifornie, tak do Arizony.

Tunel pro pašování drog mezi Mexikem a Spojenými státy
Zdroj: ČTK/AP

Kriminální gangy na hranicích mezi USA a Mexikem postavily v posledních letech četné tunely, některé velmi sofistikované. Loni v dubnu například objevila policie tunel s ventilací, osvětlením i transportním systémem s kolejnicí a vozíky, které přepravovaly drogy z Mexicali do Calexika.

Budování tunelů mají mexičtí kriminálníci v oblibě. Stejným způsobem utekl loni z nejstřeženějšího vězení Mexika už zmiňovaný šéf kartelu Guzmán. Drogový boss, který nyní čeká ve vězení na vydání do USA, unikl loni v červenci 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Tunelem projel na motorce připevněné ke kolejnici.