Fico byl jmenován staronovým slovenským premiérem

Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval dosavadního premiéra a předsedu sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica premiérem nové koaliční vlády, která vzešla z nedávných parlamentních voleb. Strany vládní koalice se již minulý týden dohodly na základech programového prohlášení nového kabinetu, v dokumentu se například přihlásily k pokračování proevropské a proatlantické orientaci Slovenska a slíbily prosazovat protikorupční program.

Koalice složená z levicového Smeru-sociální demokracie (Smer-SD) a trojice pravicových stran - Slovenské národní strany, Most-Híd a Sietě - vystřídá dosavadní jednobarevný kabinet Ficova Smeru-SD, který byl v úřadu od roku 2012. Fico stál v čele slovenské vlády i v letech 2006 až 2010 a je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska. Krátce před jmenováním Fica do čela nového kabinetu jeho dosluhující vláda podala demisi. V souladu s ústavou tak učinila po ustavující schůzi sněmovny.

Koaliční kabinet bude muset do 30 dnů předložit parlamentu své programové prohlášení a požádat o vyslovení důvěry. Čtyřkoalice má ve 150členné sněmovně potřebnou většinu, byť krátce po volbách přišla o čtyři poslance. Tři zvolení zákonodárci nejmenší parlamentní strany Sieť a jeden poslanec za Most-Híd vystoupili z mateřských stran na znamení nesouhlasu s povolební spoluprací se Smerem-SD.

  • Smer-Sociální demokracie (Smer-SD)
    Sociálnědemokratická strana, která ve volbách získala 28,28 procenta hlasů, tedy výrazně méně oproti více než 44 procentům ve volbách minulých. Její výsledek tedy znamená výrazné oslabení. V prosinci 1999 stranu založil současný předseda Robert Fico (51), v roce 2004 se Smer sloučil se třemi menšími levicovými stranami a od ledna 2005 přijal název Smer-sociální demokracie.
  • V letech 2006 až 2010 byl hlavní vládní stranou a Fico premiérem. Podruhé vládní stranou byl od minulých voleb v roce 2012, které drtivě vyhrál, ostatním stranám nabídl možnost vytvoření koalice, ty to odmítly, takže vytvořil menšinovou levicovou vládu.
  • Strana má silnou podporu na venkově, na východě a na severovýchodě Slovenska, boduje i na středním Slovensku. Voličům strana slibuje růst minimální mzdy s cílem dosáhnout úroveň až 500 eur, reálný růst mezd v soukromém i veřejném sektoru, vytváření nových pracovních míst, stabilní ceny a odstraňování regionálních rozdílů.
  • Slovenská národní strana (SNS)
    Strana slovenských národovců, akcentující vlastenectví, sociální cítění a tradiční hodnoty. Ve volbách získala 8,64 procenta hlasů. Nový předseda Andrej Danko jí vtiskl umírněnou podobu. Od roku 1990 je to jediná strana na Slovensku, která vypadla z parlamentu a pak se jí podařilo do něj znovu vrátit, stalo se tak dokonce dvakrát, v roce 2006 a letos.
  • V jejím programu stále přetrvává nacionalismus, odmítá migraci, EU, zdůrazňuje obhajobu národních zájmů, už ale nepracuje se strachem z Maďarů.
  • SNS vznikla v roce 1990 a v letech 1993–1998 působila ve vládě Vladimíra Mečiara. V roce 2001 se rozštěpila na dva subjekty; po neúspěchu v následujících volbách se v květnu 2003 znovu sjednotila. V minulých volbách se propadla mezi mimoparlamentní strany se ziskem 4,55 procenta hlasů.
  • Ve volebním programu strana slibuje přijetí zákona o národních zájmech, národního programu na podporu mateřství a rodičovství a nového zákona o slovenském jazyku.
  •  Most-Híd
    Tradiční základna maďarské menšiny, ve volbách dostala 6,5 procenta hlasů. Předseda Béla Bugár je poslancem od roku 1990. Strana reprezentuje zájmy slovenských Maďarů, je prozápadně orientovaná a umírněná. Jako jediná strana na slovenské scéně se zastává uprchlíků.
  • Bugár byl dlouholetým předsedou Strany maďarské koalice (SMK), v červnu 2009 spolu s několika dalšími členy z SMK vystoupil kvůli nesouhlasu s vedením strany a založil Most-Híd. V minulých volbách strana skončila čtvrtá se ziskem 6,89 procenta hlasů.
  • Voličům slibuje hájit zájmy důchodců, staví se proti korupci, podporuje rozvoj regionů, navrhuje zavedení dvojjazyčné samosprávy.
  •  Sieť
    Nová politická síla, která před volbami odhalovala údajnou korupci vládního Ficova Smeru-SD, dostala ve volbách jen 5,6 procenta hlasů, což bylo výrazně méně, než se čekalo. Vede ji Radoslav Procházka (43). Tento konzervativní právník, který se před pár lety odtrhl z KDH, stranu založil loni, když ho povzbudila podpora 21 procent voličů v prezidentských volbách.
  • Strana zatím nemá širší programový záběr, je prozápadní. Jako jediná strana na Slovensku má v programu odpolitizování státní služby - zavedení profesionální státní služby. Má program na podporu školství a vyzývá voliče, aby podpořili novou generaci politiků s odborností v řadě oborů. Také slibuje podpořit zájmy seniorů, mladých lidí, zaměstnanců a živnostníků. 

Strany levo-pravé čtyřkoalice se dohodly například na zákoně o hmotné odpovědnosti politiků. „Dohodli jsme se i na snížení daní právnických osob na 21 procent a zvýšení limitu na paušální výdaje pro živnostníky,“ citoval deník Sme premiéra Fica.

Zrušit by se měla i povinnost platit daň v případě, že podnik vykáže ztrátu. Toto opatření zavedla Ficova jednobarevná vláda, která v uplynulých čtyřech letech daně zvyšovala. Naopak zvláštní daně pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky zůstanou nadále v platnosti.

Omezit by se rovněž měly politické nominace ve státní správě a funkcionáři, kteří nakládají s veřejnými financemi, by za svá rozhodnutí měli nést hmotnou odpovědnost. Strany slíbily, že stát bude více peněz vynakládat na školství (O nedávných protestech učitelů čtěte zde). V programových prioritách počítají také s větším financováním „menšinové kultury“.