Slovenští učitelé stávkují za vyšší platy, vláda jejich požadavky odmítá

Boj slovenských učitelů za větší rozpočet (zdroj: ČT24)

Přes 11 tisíc nespokojených slovenských učitelů vstoupilo do časově neomezené stávky za vyšší platy a za více peněz vynakládaných státem na vzdělávání. Premiér Robert Fico jim už o víkendu vzkázal, že kabinet na jejich požadavky do březnových parlamentních voleb nepřistoupí.

Iniciativa slovenských učitelů (ISU) již dříve v tomto měsíci vyhlásila stávkovou pohotovost a svolala demonstraci do centra Bratislavy, která začala po 11:00. Stávku podpořilo přes 11 509 učitelů ze 731 škol, což je zhruba 13 procent z celkového počtu pedagogů na pětimilionovém Slovensku. Zavřeny nicméně jsou jen asi tři stovky škol, další fungují v omezeném režimu. Některé školy již ohlásily, že po několika dnech stávku ukončí.

Konání stávky tentokráte nepodpořil největší odborový svaz ve slovenském školství, který podobnou akci uspořádal před více než třemi lety. Odbory na podzim roku 2012 stávku přerušily, aniž od vlády dosáhly splnění všech požadavků. Počet škol ve stávce tehdy každým dnem výrazně klesal. 

Jedna z demonstrací pedagogů
Zdroj: ČT24

Učitelé a ředitelé škol, kteří v Bratislavě nestávkují, svou neúčast vysvětlují právě tím, že jsou v odborech, které se do protestu nezapojily. Podle nich není na stávku vhodný čas. Někteří sice přišli do práce, ale stávkující podpořili.

Na Slovensku je zhruba 5900 škol a v nich přibližně 89 000 učitelů. PROHLÉDNĚTE SI mapu škol, které se do stávky zapojily.

Jak v rozhovoru pro ČT uvedl šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný, stávkujícím učitelům se podařilo změnit témata kampaně před březnovými parlamentními volbami, jimž až dosud dominovala migrační krize.

Matúš Kostolný: Stávka změnila předvolební témata (zdroj: ČT24)

Zástupci slovenských pedagogů dlouhodobě upozorňují na to, že slovenské školství potřebuje více peněz od státu a že platy učitelů zaostávají za kolegy ve vyspělých zemích. Zejména nízké nástupní mzdy prý nelákají mladé lidi na výkon učitelské profese.

Školství potřebuje změnu, hlásí učitelé

Stávka oficiálně začala před polednem, kdy se stovky nespokojených pedagogů, podle některých odhadů až dva tisíce lidí, navzdory mrznoucímu dešti shromáždily na demonstraci v Bratislavě. „Školství potřebuje změnu. Už nechceme čekat, nenecháme po sobě dupat. Neskončíme, dokud nezvítězíme,“ řekl předák nespokojených učitelů Vladimír Crmoman. Dav se odpoledne vydal na pochod ulicemi slovenské metropole k budově parlamentu.

Prostřednictvím stávky chtějí učitelé dosáhnout kromě jiného zvýšení platů učitelů o 140 eur (3780 korun) letos a o dalších 90 eur (2430 Kč) v příštím roce, stejně jako navýšení rozpočtu školství o 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). ISU zároveň odmítla tvrzení ministerstva školství, že průměrný plat učitelů na Slovensku činí až téměř tisíc eur, tedy o šestinu více než průměrná mzda v zemi.

Platy pedagogů na Slovensku patří mezi nejnižší v porovnání se zeměmi sdruženými v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Podle portálu Platy.sk učitel na základní škole vydělá 740 eur (necelých 20 000 korun), jeho kolega na střední škole 771 eur (20 800 Kč); měsíčně výdělky závisí kromě jiného na délce praxe. Zejména nízké nástupní mzdy prý nelákají mladé lidi věnovat se učitelské profesi.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů (Směr-SD), kteří se dlouhodobě těší největší popularitě u voličů, reagovala, že požadavky učitelů do nadcházejících voleb nesplní. Ministr školství Juraj Draxler označil nátlakovou akci za politickou a uvedl, že za současné vlády platy učitelů stouply o více než pětinu. V případě účasti v příští vládě prý bude usilovat o další zlepšení stavu školství.

Kromě stávky učitelů loni zahájily nátlakovou akci také stovky zdravotních sester, které hromadně podaly výpovědi na protest proti novému systému jejich odměňování. Výpovědní lhůta prvním sestrám uplyne na konci ledna.