Generál nepřímo odsoudil Trumpa za schvalování waterboardingu

Jeden z nejvyšších amerických armádních velitelů nepřímo kritizoval republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa kvůli jeho schvalování krutých výslechových praktik. Náčelník sboru náčelníků štábu Joseph Dunford v senátním slyšení řekl, že podobné postupy jen poškozují morálku vojáků.

Branný výbor amerického Senátu debatoval o takzvaném waterboardingu, výslechové technice, která simuluje topení. Metodu používala americká CIA při výsleších osob podezřelých z terorismu za vlády prezidenta George Bushe mladšího. Nynější prezident Barack Obama se podobných metod zřekl.

Trump ale nelidské výslechy podezřelých teroristů několikrát během své kampaně obhajoval. „Měli bychom být důraznější, než je waterboarding. Takový mám dojem. Vždyť nám uřezávají hlavy,“ řekl svým voličům v polovině února. „Waterboarding je dobrý, ale zdaleka není dostatečný,“ poznamenal Trump na volebním mítinku v Severní Karolíně.

Generál Dunford Trumpa přímo nejmenoval. Prohlásil ale, že metody podobné waterboardingu by jen poškodily morálku amerických vojáků. „Takové praktiky se neslučují s hodnotami našeho národa. A upřímně řečeno, jejich efekt by byl opačný,“ poznamenal Dunford a dodal, že americké zákony kruté výslechy zakazují.