Šarvátky a zatýkání. Trumpovo shromáždění v Chicagu se zvrhlo

Dva policisté byli zraněni a pět lidí zatčeno při potyčkách příznivců a odpůrců kandidáta na úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa v Chicagu. Trump kvůli tomu nakonec v univerzitní sportovní hale nevystoupil. Podle CNN na místě zasahovalo na 300 policistů, situaci monitoroval i vrtulník. Sám Trump z roztržky obvinil „organizovanou skupinu, v níž bylo mnoho gaunerů“.

Oba tábory se střetly ve sportovní hale univerzity v Chicagu a následně pak i venku. Došlo na pěsti i hrubé urážky a Trumpovi odpůrci provolávali jméno Bernieho Sanderse, který je demokratickým uchazečem o kandidaturu. Mnozí nesli americké vlajky, které se jim Trumpovi obdivovatelé snažili vytrhnout.

Situaci na místě ze vzduchu monitoroval vrtulník. „Dosud policie zadržela pět lidí. Dva strážníci byli při zásahu zraněni. Nejde o vážná zranění, i když jeden z nich byl udeřen lahví do hlavy a rána si vyžádala několik stehů,“ uvedl zástupce chicagské policie John Escalante. Podle policie se mezi pěticí zatčených ocitl také zpravodaj CBS Sopan Deb.

V Chicagu se střetli stoupenci a odpůrci Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Trumpův tým vydal těsně před předpokládaným zahájením akce v nejlidnatějším městě státu Illinois prohlášení: „Pan Trump právě přijel do Chicaga a po setkání s policisty se rozhodl s ohledem na bezpečí těch desítek tisíc shromážděných lidí setkání odložit na jiný den.“

Mluvčí Trumpovy kampaně v Ohiu následně uvedl, že Trump z bezpečnostních důvodů zrušil i nedělní mítink v tomto státě. Trumpova mluvčí to ale vzápětí popřela a sám Trump na twitteru potvrdil, že akce v Cincinnati se konat bude.

  • Trumpův odpůrce: „Donald Trump Chicagu nerozumí. Je to město imigrantů, město se silnou americko-mexickou komunitou. Nenecháme sem vstoupit fanatika, který bude znevažovat lidi kvůli jejich rase.“
  • Trumpův stoupenec: „Tito lidé jen křičí. Jde to proti svobodě slova. Zamezili vystoupení mluvčího, tedy Donalda Trumpa, a to nedává smysl. Křičí: ‚Moc do rukou lidí', ale lidé se nedostanou ke slovu.“

Trump později v televizi Fox News popřel, že nenávist a rozkol sám vyvolává. „Zastupuji velkou skupinu lidí, kteří v sobě chovají mnoho zloby. Velká zloba je na obou stranách,“ prohlásil. Na dotaz CNN, zda lituje vlivu své vyostřené rétoriky, řekl, že nikoliv. „Ničeho nelituji. To jsou velmi špatní demonstranti, špatní chlápci, ostří a tvrdí hoši,“ prohlásil. 

V Missouri zatčeno 32 lidí

Incidenty na Trumpových shromážděních jsou poměrně časté. Miliardář, který usiluje o republikánskou nominaci na prezidenta USA, vyvolává ostré reakce svými kontroverzními názory.

V pátek bylo 32 lidí také zatčeno při protestu na akci Trumpovy kampaně v Missouri. Protestující tam několikrát Trumpa přerušili, což kandidát označil za „ostudu“. V únoru osobně jednoho z protestujících sám uhodil.

V úterý se budou konat primárky a volební shromáždění demokratů a republikánů v Illinois a také v Ohiu, na Floridě, v Missouri a v Severní Karolíně. O republikánské nominaci se bude rozhodovat rovněž v primárkách na Severních Marianách.

Předseda europarlamentu: Na Trumpa nejsou připraveny USA ani Evropa

K republikánskému kandidátovi na úřad prezident USA se vyjádřil také předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Trumpa vidí jako na tuto funkci nevhodného kandidáta, na kterého není připravena Evropa ani USA.

„Trump patří k lidem, jaké máme také my tady v Evropě. K lidem, kteří najdou na všechno obětního beránka, ale nikdy nenabídnou konkrétní řešení. Upřímně dávám přednost jinému kandidátovi,“ řekl Schulz s odkazem na demokratickou uchazečku Hillary Clintonovou.

obrázek
Zdroj: ČT24