Rubio se na Floridě zastal muslimů. V reakci na Trumpovy výroky je označil za patrioty

Floridský senátor Marco Rubio využil debaty republikánů na Floridě, aby se vyhranil vůči protiislámskému výroku Donalda Trumpa. Ten ve čtvrtek prohlásil, že stoupenci islámu Ameriku nenávidí. Rubio americké muslimy v reakci na to označil za patrioty. Debata čtveřice republikánských kandidátů na prezidenta USA před klíčovými úterními primárkami jinak probíhala překvapivě poklidně.

Floridská debata měla voličům přiblížit názory kandidátů mimo jiné na imigraci, klimatické změny či volný obchod. I přes klidný průběh se nevyhnula reakci na další z Trumpových kontroverzních výroků týkající se muslimů. Trump ve čtvrtek v rozhovoru pro CNN prohlásil, že stoupenci islámu Ameriku nenávidí. „Máme vážný problém s nenávistí. Čelíme ohromné nenávisti,“ řekl.

Na to reagoval floridský senátor Marco Rubio a označil americké muslimy za patrioty. Proti Trumpovi se v této věci vymezili i zbylí dva kandidáti John Kasich a texaský senátor Ted Cruz. Kvůli Trumpově výroku žádá klíčová muslimská organizace v USA omluvu.

Setkání v Miami bylo považované za poslední možnost, jak mohou Donalda Trumpa jeho spolustraníci zastavit na cestě k nominaci. Podle průzkumů je před nominačním soubojem na Floridě, v Ohiu a dalších třech státech Trump jasným favoritem.

Republikánská debata
Zdroj: ČTK/AP/Wilfredo Lee

Názorový rozkol nastal u otázky vyššího cla

K dalšímu střetu došlo i v tématu volného obchodu. Cruz zpochybnil Trumpovu snahu zavést až 45procentní clo na dovoz některého zboží z Číny a dalších zemí. Podle něj bude příčinou budoucího zvýšení cen pro Američany. „Clo je daň, kterou zaplatíte vy, Američané,“ prohlásil.

Trump má ale jiné představy. „Lidé si pak budou kupovat tuzemské výrobky. Postavíme tu naše továrny a budeme vyrábět vlastní produkty,“ vysvětloval své plány newyorský magnát Trump, který sám některé produkty svých firem vyrábí v Číně. 

Amerikanista: Čím více strana útočí, tím je Trump u voličů silnější (zdroj: ČT24)

Cruz a Rubio chtějí udržet Guantánamo a posílat tam bojovníky IS

Guantánamo
Zdroj: ČT24/ISIFA

V otázkách imigrace či klimatických změn se čtveřice kandidátů většinou shodla. Spojené státy v případě vítězství kohokoli z nich budou tvrdě postupovat vůči ilegálním imigrantům a zmírní současnou politiku podpory obnovitelných zdrojů prosazovanou Barackem Obamou.

Cruz a Rubio se také vymezují proti zavření americké věznice Guantánamo na Kubě, plánovanému Obamou ještě letos. Naopak chtějí, aby do kontroverzní věznice byli posíláni zadržení bojovníci Islámského státu. 

Podle Obamy je vězení neužitečné, drahé, odporuje americkým hodnotám a poškozuje obraz USA ve světě. V současnosti tam je okolo 90 vězňů, pro více než tři desítky z nich už americká vláda schválila převoz do zahraničí. Zbytek chce umístit v USA, což naráží na velký odpor republikánů.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org

Na Floridě, se v úterý hraje o 99 delegátů. V Ohiu, odkud pochází poslední z kandidátů John Kasich, je to 66. V obou případech bere vítěz většinovým systémem všechny hlasy. Spolu s dalšími třemi státy (Illinois, Severní Karolína, Missouri) se budou rozdělovat hlasy celkem 367 delegátů.

Podle aktuálního propočtu agentury AP má Trump zatím podporu 458 delegátů, Cruz 359 a Rubio 151, čtvrtý Kasich získal 54 delegátů. Pro nominaci Republikánské strany je nutné mít hlasy 1237 delegátů.