Verdikt nad Savčenkovou padne za dva týdny. Pilotka stále hladoví

Verdikt v případu Nadji Savčenkové vyřkne ruský soud 21. a 22. března. Ukrajinskou pilotku prokuratura viní, že záměrně navedla palbu na skupinu neozbrojených civilistů. Savčenková veškerá obvinění odmítá a od minulého týdne drží protestní hladovku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Spojené státy a evropské lídry, aby bojovali za její propuštění.

Soudci mezi 21. a 22. březnem nejprve ohlásí verdikt o vině anebo nevině ukrajinské letkyně. Pak bude následovat mnohahodinové čtení podrobného rozsudku. Nakonec zazní výše trestu „Nepřiznávám se k vině ani neuznávám rozsudek ruského sodu. V případě odsouzení se neodvolám,“ řekla Savčenková. 

Svou závěrečnou řeč pilotka zveřejnila také na sociálních sítích. „Chci, aby celý demokratický civilizovaný svět pochopil, že Rusko je rozvojovou zemí s totalitním režimem a diktátorským samovládcem, která kašle na lidská práva i na mezinárodně platné zákony,“ uvedla.

Poté, co soudce ohlásil datum vynesení rozsudku, začala Savčenková zpívat ukrajinskou hymnu. Přidali se i její přívrženci v sále – a vzápětí skončil on-line přenos ze soudu, poznamenala stanice BBC na svém webu. Savčenková podle ukrajinských médií také ukázala soudci vztyčený prostředníček, za což ji pokáral.

Ruská prokuratura Savčenkovou viní ze zločinů vraždy, pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic a žádá pro ni třiadvacetileté vězení. Podle obžaloby v červnu 2014 navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Obhajoba tvrdí, že Ukrajinka byla tou dobou v zajetí proruských separatistů, kteří ji následně předali Rusům.

Obhajoba zcela jasně a doložitelně prokázala, že Savčenková toho incidentu nemohla být účastna, protože v tu dobu byla už přes hodinu v zajetí buď separatistů, nebo ruských vojáků. Každopádně nemohla být tam a dělat to, co jí inkriminuje ruský soud. Potud je naprosto jasno.
Libor Dvořák
komentátor Českého rozhlasu Plus

Poslankyně bez jídla a pití

Savčenková také hodlá pokračovat v suché hladovce, kromě potravin odmítá přijímat i tekutiny. Chce tím upozornit na protahování procesu a přimět Rusko, aby ji vrátilo do vlasti, kde byla mezitím zvolena poslankyní.

„Mělo by být jasné, že nikdo nemůže přežít déle než 5, nanejvýš 7 dní bez jídla a bez vody. Teď musíme věnovat maximální pozornost jejímu zdraví a bezpečnosti jejího života,“ vyzval její advokát. Zdravotní stav Savčenkové se prý rychle zhoršuje.

„Obhájce i přátelé Savčenkovou přesvědčují, aby alespoň přijímala tekutiny, jenže ona nechce. K soudu přijela i osmasedmdesátiletá matka pilotky, která se obrátila s prosbou o pomoc na světové politiky. Krátce mohla dceři i stisknout ruku,“ informuje zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Před ruskými ambasádami v Kyjevě, Moskvě nebo v gruzínské Tbilisi se sešli protestující, kteří požadovali její propuštění. „Lidé chtějí vyjádřit svou solidaritu, své pocity, protože mnoho Gruzínců považuje Savčenkovou za hrdinku. Moderní hrdinku, které se dostává velmi nefér zacházení,“ soudí gruzínský politolog Gia Nodia.

Proti soudu se Savčenkovou protestovalo několik stovek lidí i v západoukrajinském městě Lvov. Někteří maskovaní účastníci podle agentury AFP házeli na tamní ruský konzulát vajíčka a dýmovnice, zatímco poslanec Volodymyr Parasjuk strhl z plotu ruskou vlajku, kterou pak několik lidí zapálilo.

České dopisy Putinovi

Kritické hlasy zaznívají i z Česka. Vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek se dokonce chystá ruskému prezidentovi napsat dopis. „Chci oslovit prostřednictvím ruské ambasády prezidenta Putina a vymezit se vůči tomu, co se domníváme, že se děje – a to je porušování lidských práv a mezinárodního práva,“ vysvětlil svůj postoj předseda lidovců. 

Ruské velvyslanectví v Praze již přijalo dopis předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karla Schwarzenberga (TOP 09) s žádostí o bezpodmínečné propuštení Nadiji Savčenkové. Podepsáni jsou pod ním zástupci všech klubů s výjimkou KSČM.