Skupina migrantů obtěžovala v německém Kielu tři dívky

Skupina dvou až tří desítek migrantů pronásledovala a obtěžovala ve čtvrtek v nákupním centru v německém Kielu tři dívky. Hlavními podezřelými jsou žadatelé o azyl z Afghánistánu, informovala agentura DPA. K sexuálnímu napadení nedošlo, incident ale připomíná silvestrovské útoky davu lidí arabského a severoafrického původu, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali.

Tři dívky ve věku 15, 16 a 17 let začali nejprve dva muži z Afghánistánu pronásledovat, fotografovat a natáčet v obchodním domě nedaleko kielského nádraží, informovala místní policie. Fotografie a záznam následně posílali dalším lidem.

Postupně se přidávali další muži, kteří dívky obtěžovali. Skupina nakonec čítala asi dvacet až třicet osob. K sexuálnímu napadení nezletilých ale podle policie nedošlo.

Hlavní podezřelé ve věku 19 a 26 let a další dva muže z davu policie zadržela, posléze je ale opět propustila.

Německo zjednoduší vypovězení pachatelů zločinu

Agentury DPA zmínila, že se incident podobá útokům ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem a jiných německých městech. V porýnské metropoli už policie přijala přes tisíc trestních oznámení, z toho více než čtyři sta kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění. Většina podezřelých spadá podle nedávného vyjádření kolínského prokurátora Ulricha Bremera do obecné kategorie uprchlíka.

Po této události zesílilo v Německu volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu. Zpřísnění azylových zákonů, které mimo jiné zjednoduší právě vypovídání uprchlíků, kteří se dopustí trestného činu, po Spolkovém sněmu schválila v pátek i Spolková rada, v níž zasedají zástupci jednotlivých spolkových zemí.