Kolínské útoky: Padly první podmínky, většina sexuálních útočníků ale možná trestu unikne

Většinu mužů, kteří o silvestru sexuálně napadali a okrádali ženy v Kolíně nad Rýnem, se možná nikdy nepodaří dopadnout. Záběry z kamer totiž nejsou dost kvalitní na to, aby se dali pachatelé identifikovat, přiznal šéf kolínské policie Juergen Mathies. Tři Severoafričané obvinění z krádeže odešli od soudu s podmíněnými tresty.

Asi tisíc mužů se o silvestru sešlo u kolínského nádraží, kde obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Kvůli incidentům bylo přijato přes tisíc trestních oznámení, z toho přes 400 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění.

Policie zatím identifikovala 75 podezřelých. Většina z nich pochází ze severní Afriky a do země se dostala nelegálně nebo zde požádala o azyl.

K šestiměsíčnímu podmíněnému trestu byl podle BBC odsouzen třiadvacetiletý Maročan, který ukradl mobilní telefon. Za držení drog navíc dostal pokutu 100 eur (2700 korun).

Dvaadvacetiletý Tunisan si za krádež kamery od soudu odnesl tříměsíční podmíněný trest. Vinný je i jeho osmnáctiletý komplic z Maroka, soud ho ale s ohledem na jeho věk posuzoval jako mladistvého. Oba budou muset odpracovat 60 hodin veřejně prospěšných prací.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro podezření ze sexuálního napadení zadržela tamní policie zatím jen jednoho muže – šestadvacetiletého Alžířana. „Záběry z kamer nejsou dost dobré na to, aby bylo možné jasně určit, kdy šlo o sexuální napadení. Můžeme vidět nějaké krádeže, ale to je vše. Opíráme se spíš o výpovědi svědků a schopnost obětí identifikovat útočníky,“ konstatoval Mathies.

Mathiesův předchůdce Wolfgang Albers musel ve funkci skončit. Policie podle oficiální zprávy vážně chybovala, když nepovolala posily, ale také v tom, jakým způsobem o útocích informovala veřejnost.

Podle německých médií kolínské policejní vedení zpočátku záměrně zamlčelo informace o tom, že mezi podezřelými z útoků jsou i migranti, protože to považovalo za politicky choulostivé.

Hlavní nádraží v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Incidenty podobné těm v Kolíně nad Rýnem se odehrály v menší míře také v dalších německých městech. V zemi poté zesílilo volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu.

Vláda navrhla zpřísnění zákonů tak, aby bylo možné snáze vrátit do země původu ty, kteří se v Německu dopustí trestného činu. Německo loni zaznamenalo 1,1 milionu žadatelů o azyl.