Maďarský prezident odstupuje, vaz mu zlomilo opisování

Budapešť – Maďarský prezident Pál Schmitt dnes v parlamentu oznámil, že abdikuje. Rozhodl se tak po skandálu, který kolem něj vypukl kvůli plagiátorství. Dál ale tvrdí, že nepodváděl, a chce se dokonce obrátit na soud. Parlament posléze Schmittovu rezignaci přijal. Do třiceti dnů po přijetí demise má parlament povinnost zvolit novou hlavu státu. Schmittových povinností se zatím ujme předseda parlamentu László Kövér. Jeho jméno se už objevilo na seznamu možných kandidátů na prezidentský post.

„Podle maďarské ústavy, kterou jsem podepsal, prezident má sjednocovat národ,“ řekl dnes v parlamentu. „Jenže v situaci, kdy mé osobní záležitosti spíš národ rozdělují, než sjednocují, je mou povinností ukončit službu a rezignovat na mandát prezidenta,“ dodal.

Schmitt nařknutí z plagiátorství sice od počátku důrazně odmítá, univerzita mu nicméně odebrala titul poté, co se zjistilo, že 180 stran z jeho 250stránkové disertace o ekonomických aspektech olympijských her z roku 1992 je totožných s dřívějším textem bulharského vědce Nikolaje Georgieva. Senát Semmelweisovy univerzity proto minulý týden rozhodl, že prezident o titul přijde. 

Pál Schmitt

Devětašedesátiletý Pál Schmitt je dvojnásobným olympijským mistrem v šermu z Mexika a z Mnichova. Později pracoval v olympijském hnutí, po změně režimu vstoupil do politiky a působil jako diplomat i jako maďarský poslanec v Evropském parlamentu, jehož byl i místopředsedou. V srpnu 2010 byl zvolen maďarským prezidentem, ve funkci podepsal například kontroverzní mediální zákon a novou maďarskou ústavu.

Pál Schmitt
Zdroj: ISIFA/SME/Gabriel Kuchta

Kvůli aféře opozice na Schmitta tlačila, ať odstoupí. Ten to ale odmítal, protože neviděl souvislost mezi svým prezidentským úřadem a dvacet let starou disertací. Ještě včera třeba v rozhlasu zopakoval, že se plagiátorství nedopustil a že neodstoupí.

Jenže ráno moudřejší večera. Dnes dopoledne se totiž Schmitt setkal s představiteli strany Fidesz a s premiérem Orbánem, po schůzce se náhle rozhodl vystoupit v parlamentu, kde oznámil svou rezignaci. Parlament nakonec jeho odchod z funkce jednoznačně schválil, když rezignaci podpořilo 338 zákonodárců, proti jich bylo pouze pět.

Fatální ránu tak Schmittovi zasadil až tlak veřejnosti. I studentům budapešťské univerzity byl už jen pro smích. „Na tohle rozhodnutí čekala celá země,“ konstatoval jeden ze studentů Daniel Barcza.

Robert Pejša, hungarolog:

„I samotný Orbán dal najevo distanc od této věci, respektive od osoby Pála Schmitta, kterého Orbán osobně před dvěma lety vynesl do funkce maďarského prezidenta.“

Podle hungarologa Roberta Pejši má celá událost dvě roviny, tou jednou je osobní selhání Pála Schmitta a tou druhou je pak politická rovina. „Je to politický útok současné levice a liberálů, kteří jsou v opozici vůči vládní straně Fidesz… Využili toho nejslabšího místa Orbána i jeho administrativy, kterým se stal právě Pál Schmitt,“ myslí si. „Ve srovnání s tím, jakých morálních nebo ekonomických pochybení se například dopustili socialističtí politici v uplynulých osmi letech, je v podstatě tato celá věc s plagiátorstvím bývalého prezidenta Pála Schmitta celkem banální,“ dodal Pejša.   

Kdo také opisoval a přišel kvůli tomu o funkci?

  • březen 2011 – německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg - svou doktorskou práci z části opsal z jiných studií, aniž by je uvedl v poznámkách – přišel o titul, křeslo ve vládě i v parlamentu a ještě zaplatil pokutu
  • květen 2011 – místopředsedkyně Evropského parlamentu, německá politička Silvana Kochová-Mehrinová – podezřelá, že v dizertační práci opisovala ze zdrojů, které neuvedla v seznamu použité literatury – přišla o titul, vzdala se předsednické funkce, europoslankyní však zůstala