Británie už inspiruje další: Německo možná omezí přídavky na děti cizinců

Dohoda mezi Evropskou unií a Británií otevřela cestu ke snižování sociálních dávek v dalších zemích, mohou to pocítit i Češi pracující v Německu nebo Rakousku. Obě dvě země zvažují přijetí mechanismu, který omezuje výši přídavku na děti u cizinců, kteří v zemi pracují, ale potomci tam s nimi nežijí.

Německá vláda zváží snížení přídavků na děti cizinců, které žijí v jejich zemi původu, kde jsou životní náklady nižší. „Je schůdné, aby se přídavky vyplácené pro děti, které nežijí v Německu, upravily podle úrovně životních nákladů konkrétních zemí. Tyto životní náklady jsou zpravidla nižší než v Německu,“ sdělila serveru Focus Online mluvčí německého ministerstva pro rodinu. „Ve vládě se poradíme o tom, jak bude Německo v této věci dál postupovat,“ doplnila.

Pro snížení příplatku na děti se vyslovil poslanecký klub konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, podpořil ho i místopředseda sociální demokracie (SPD) Olaf Scholz, jehož strana je menším vládním partnerem. O možné úpravě přídavků na děti mluvila bezprostředně po summitu i Merkelová. 

  • Pracujete v některé ze zemí Evropské unie a dohoda o změnách v přídavcích na děti by se Vás dotkla? Ozvěte se nám, prosím, na e-mail: robert.klos@ceskatelevize.cz

O změně uvažuje také Rakousko

O možném snížení přídavků na děti cizinců uvažuje i rakouská vláda. Počká ale na to, až se uskuteční referendum o členství Velké Británie v unii. „Pokud smlouva vstoupí v platnost, pokud se Britové v referendu vysloví pro setrvání v EU, pak bychom se měli sejít a jednat o tom, co z toho (britských požadavků) by mělo smysl i pro Rakousko,“ řekl agentuře APA kancléř Werner Faymann.

Británie na summitu neuspěla s požadavkem na to, aby mohla zcela zrušit dětské přídavky, které pobírají v Británii pracující lidé z jiných zemí EU za děti, které zůstaly doma v jiné unijní zemi. Místo toho bude existovat možnost upravit indexací výši přídavku na úroveň státu, kde dítě bydlí.

Domluveno také bylo přechodné období. Jakmile mechanismus začne platit, budou příspěvky upravovány jen u nových příchozích osob na pracovní trh a u nově narozených dětí. Pracovníků, kteří už příspěvky pobírají, se změny dotknou až od roku 2020.