Střelec v Michiganu náhodně zabil šest lidí, včetně osmiletého chlapce

Nejméně šest lidí usmrtil a další dva vážně zranil střelec v oblasti města Kalamazoo v americkém státě Michigan. Tamní policie vraha po intenzivním pátrání zadržela, při zatčení prý nekladl odpor. Celkem útočník zabíjel na třech různých místech, mezi oběťmi je i osmiletý chlapec a vážně zraněná je nezletilá dívka. Policie sdělila, že jde o 45letého místního bělocha.

„Dnes v noci se tady v Kalamazoo několikrát střílelo. Vypadá to, že ty incidenty mají spojitost. Několik lidí zemřelo. Zatím to vypadá tak, že někdo jezdil v autě a náhodně střílel po kolemjdoucích,“ uvedl mluvčí kalamazooské policie Paul Matyas.

Mluvčí také veřejnost ujistil, že byl skutečně dopaden pachatel vražedné střelby. „Hrozba pro veřejnost pominula. Víme, že je to náš podezřelý. Je ve vazbě,“ řekl s tím, že v autě zadrženého byly nalezeny zbraně. 

Policie upřesnila, že útočil 45letý místní bělošský obyvatel Jason Dalton, který podle všeho nemá žádný kriminální záznam. Pro přesun mezi místy, kde střílel, použil automobil Chevrolet HHR SUV černé barvy. Jaký byl motiv jeho jednání, zatím není jasné, zřejmě však pálil na zcela náhodně zvolené oběti.

Muž útočil na třech parkovištích - u restaurace Cracker Barrel, u prodejny automobilů a u obytného komplexu. Šest zabitých zemřelo na místě, dvě další oběti, včetně 14leté dívky, utrpěly zranění a jsou v kritickém stavu v nemocnici.

Útočník popravil i otce s osmiletým synem

Krveprolití začalo kolem 18:00 místního času (půlnoc SEČ) u obytného komplexu, kde Dalton několika výstřely zasáhl ženu, která je druhou vážně zraněnou osobou.

Zhruba o čtyři hodiny později muž střílel u prodejny automobilů, kde zabil otce s osmiletým synem, kteří si prohlíželi vystavená auta.

Za další čtvrthodinu vrah spáchal masakr u restaurace Cracker Barrel, kde usmrtil čtyři lidi. Tam také zranil dívku, kterou jeden ze zdravotníků prohlásil za mrtvou, což bylo ale o něco později dementováno. I na tomto parkovišti si Dalton vybíral náhodně, přičemž pálil na lidi sedící v autech.