Osvětimské muzeum nabízí korektor nekorektních výrazů

Muzeum bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi dává k dispozici korektor textu, který po nainstalování do počítače umožní vyhnout se chybným výrazům jako „polský koncentrační tábor“. Tato iniciativa přichází den poté, co ministerstvo spravedlnosti předložilo návrh zákona, který umožní trestat takové pochybení až pětiletým vězením.

Těchto chyb se občas dopouštějí zejména zahraniční média v souvislosti s tábory smrti vybudovanými za druhé světové války německými nacisty na okupovaném polském území. Pro polské úřady jde o závažný problém. „Už se musí skoncovat s tím, aby se z Polska dělal pachatel holocaustu,“ prohlásil náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki.

Aplikaci s názvem Remember lze stáhnout z internetové adresy, kterou spravuje web osvětimského muzea. Korektor pak v textu vyhledává formulace jako „polské tábory smrti“ nebo „polské koncentrační tábory“ a navrhuje jejich nahrazení historicky přesnými alternativami, jako „nacistické koncentrační tábory na Němci okupovaném území Polska“.

Podle informace muzea je korektor kompatibilní s nejběžnějšími textovými editory a počítačovými programy a obsahuje 16 jazykových verzí. Kromě například angličtiny, němčiny, francouzštiny, ruštiny a španělštiny je mezi nimi i čeština a slovenština. Počítá se ale s brzkým rozšířením této nabídky. K dispozici je verze pro Windows i pro Apple.

Stránka, z níž lze aplikaci stáhnout, mimo jiné také uvádí průběžně aktualizovaný počet případů použití výrazu „polský tábor smrti“ v on-line článcích a v sociálních médiích. Dosud jde podle tohoto počítadla o 2373 případů.

Svého času se podobného přehmatu dopustil i americký prezident Barack Obama, který hovořil o „polských táborech smrti“, když při návštěvě Varšavy v květnu 2012 posmrtně předával Medaili svobody polskému odbojáři z druhé světové války Janu Karskému. Za svůj omyl se prezident později omluvil.

Polští konzervativci ze strany Právo a spravedlnost (PiS) již před lety navrhli trestat za „polský tábor“ pětiletým vězením, ale tehdejší liberální vláda byla proti a do loňských voleb se odehrálo pouze první čtení. Po volbách ale má PiS v parlamentu většinu a poprvé od pádu komunismu mohla sama sestavit vládu bez koaličních spojenců.