Při nepokojích v mexické věznici zemřelo 52 lidí

Padesát dva lidí zemřelo při nepokojích a požáru ve věznici v Monterrey v severovýchodním Mexiku. Představitel státu Nuevo Leon oznámil, že situace v zařízení je již pod kotrolou a vyloučil, že by se z věznice podařilo někomu uprchnout. Podrobnosti o událostech v nápravném zařízení ale neuvedl.

Podle místních médií zaslechli příbuzní vězňů časně ráno z věznice Topo Chico výstřely. Následně se areálem rozšířil oheň. Lidé, kteří byli ve věznici v rámci manželských návštěv řekli, že na místě viděli řadu popálených osob.

Televizní záběry zachytily policejní vozidla hlídkující v ulicích poblíž vězení. Rozčílení příbuzní věžňů během čekání na informace házeli srkze bránu kameny na policisty a dozorce. „Chci vědět, zda je moje dcera v pořádku. Teď je na ošetřovně,“ svěřila se jedna z čekajících.

Deník El Mundo připomíná, že k incidentu ve věznici Topo Chico došlo jen den před příjezdem papeže Františka do Mexika. Papež má mimo jiné navštívit jednu ze severomexických věznic, ale několik stovek kilometrů od Monterrey, ve městě Ciudad Juárez na hranici s USA.

Příbuzní čekají před věznicí Topo Chico
Zdroj: Reuters/Daniel Becerril

Incident je další ze série nepokojů, ke kterým v posledních letech v mexických věznicích dochází. Většina zařízení je přeplněná, navíc jsou zde společně umístěni členové různých drogových kartelů.

V roce 2013 zemřelo 13 lidí a dalších 65 bylo zraněno během potyček gangů ve věznici ve středomexickém státu San Luis Potosí. V roce 2012 se pokusili ve státě Nuevo Leon uprchnout z věznice členové drogového kartelu Zetas, 44 vězňů vzpouru nepřežilo.

Vydáno pod