Na Tchaj-wanu zachránili po 60 hodinách ze sutin živou holčičku

Na nejméně 38 se již vyšplhal počet obětí silného zemětřesení na Tchaj-wanu ze sobotního rána. Více než stovka lidí se podle úřadů stále pohřešuje. Záchranáři ale vyprostili z trosek i několik živých, kteří pod sutinami strávili přes 48 hodin. Nejnověji vyprostili osmiletou dívku, která byla uvězněna přes 60 hodin.

„Dívka, která byla vytažena z trosek, je při vědomí a byla převezena do nemocnice,“ uvedla tchajwanská televize. V noci na dnešek našeho času byli zpod sutin vytaženi také jeden muž a jedna žena. Panují ale obavy, že počet obětí ještě naroste. Záchranáři nyní bojují s časem – s každým dalším dnem se prudce snižuje naděje na to, že v rozvalinách bude ještě někdo naživu. Do akce jsou zapojeny stovky vojáků se psy, moderními přístroji a jeřáby.

Většina mrtvých je z trosek sedmnáctipodlažního bytového domu v Tchaj-nanu na jihu ostrova. Tam také záchranáři pátrají po zbylých pohřešovaných. Živá žena byla objevena pod svým mrtvým manželem, který ji při zhroucení budovy zřejmě kryl vlastním tělem. Poblíž bylo nalezeno tělo jejich dvouletého syna. Později vyprostili záchranáři dalšího živého 40letého muže poté, co jej lokalizovali v sutinách a průběžně s ním komunikovali. Na jeho záchraně pracovali 20 hodin, přičemž společně se zdravotníky zvažovali, zda mu nemají zaklíněnou nohu amputovat. Nakonec k tomuto kroku nepřistoupili.

Zhroucení výškové budovy vyvolalo pochybnosti, zda výstavba bytového domu z roku 1989 nebyla odbytá. Nově zvolená prezidentka Cchaj Jing-wen, která složí přísahu v květnu, uvedla, že kontroly starých budov stanoví jako jednu z priorit své vlády.

Byly plechovky od oleje použity jako stavební materiál?
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Tchajwanská Ústřední tisková kancelář (CNA) mimo jiné uvedla, že záchranáři při svých operacích našli modré plechovky, které byly patrně použity jako stavební materiál. Dům je jednou z 11 staveb, které se ve městě zhroutily, a jedinou zřícenou výškovou budovou. Nejméně 24 obětí je právě z tohoto domu, sdělila CNA.