V Německu provedli razii u dvou mužů podezřelých z napojení na teroristy

Nedaleko Mohuče na západě Německa provedla policie razii v domech běženců. I když podle policie žádné konkrétní riziko Německu nehrozilo, šlo o dva muže podezřelé z napojení na teroristy. Mluvčí prokuratury Michael Neuhaus ale nepotvrdil jejich zadržení. Podle týdeníku Der Spiegel měl jeden z nich sloužit v Sýrii jako oblastní velitel takzvaného Islámského státu.

Mluvčí prokuratury Michael Neuhaus bez dalších podrobností pouze uvedl, že se razie konala nedaleko Mohuče a že terčem byla dvojice mužů podezřelých z účasti na občanské válce v Sýrii po boku jisté teroristické organizace.

Der Spiegel uvedl, že zátah se uskutečnil ve vesnici Sankt Johann, kde žije zhruba osm set obyvatel a kde jsou ve dvou domech ubytováni uprchlíci. Týdeník uvedl, že se mu podařilo zjistit, že jedním z dvojice mužů je jistý Basám, který údajně sloužil jako oblastní velitel v jednom z měst na východě Sýrie.

Řada svědků, na které se Der Spiegel odvolává, uvedla, že Basám byl obávaný velitel, který je odpovědný za smrt desítek lidí. Původně se chtěl u Islámského státu stát sebevražedným atentátníkem, ale jeho bratr, údajný soudce IS, mu to rozmluvil. Také mu místo velitele zajistil.

Druhá razie v týdnu

Nynější protiteroristická razie je v Německu tento týden druhá. Ve čtvrtek uspořádala zátah proti údajným islamistům v Berlíně, Hannoveru a v západoněmeckém Attendornu. Jen v Berlíně se na raziích podílelo 450 policistů. Podle zdrojů agentury DPA tito radikálové napojení na teroristickou organizaci Islámský stát připravovali atentát. Německá policie tak zadržela dva podezřelé Alžířany.

Hlavní podezřelý – 35letý Alžířan – byl zadržen v uprchlickém zařízení v Attendornu. Do Německa se prý dostal na podzim loňského roku jako uprchlík. Podle DPA přišel do Evropy po takzvané balkánské stezce, po níž přes Turecko a Řecko do střední a severní Evropy přišly statisíce migrantů. 

Začátkem února německá vláda schválila zpřísnění azylových zákonů. Na seznam bezpečných států zařadila právě Alžírsko nebo Tunisko a Maroko. Omezí se také možnost přistěhování rodin běženců, kteří v Německu získali azyl. Opatření mají platit od 1. března, musí je však ještě odsouhlasit obě komory parlamentu.