Němci zadrželi dva Alžířany – plánovali útok v Berlíně

Německá policie zadržela dva podezřelé Alžířany, kteří měli plánovat útoky v Evropě včetně Berlína. Jedním z cílů měl být i Alexanderplatz, uvedl bulvární deník Bild s odkazem na vyšetřovatele. Berlínský státní zástupce to ale odmítl. Podle agentury DPA byli zadrženi lidé napojení na Islámský stát (IS). Další dva podezřelé už policisté našli, ale nebyli zadrženi, uvedl podle Spiegelu policejní mluvčí.

Německá policie ráno prohledávala byty, podniky a uprchlická zařízení ve třech spolkových zemích – konkrétně v Berlíně, Hannoveru a Attendornu. Jen v Berlíně se na raziích podílelo 450 policistů.

Podle televizní stanice n-tv prohledali policisté čtyři byty a dva podniky – zajistili v nich počítače, mobilní telefony a dokumenty. Podle agentury AFP došlo k jedné razii ve čtvrti Kreuzberg, v níž žije početná muslimská komunita. Policie zatím neoznámila, že by při raziích objevila nějaké zbraně.

Jednoho z Alžířanů zadrželi přímo v uprchlickém zařízení

Hlavní podezřelý – 35letý Alžířan – byl zadržen v uprchlickém zařízení v Attendornu. Do Německa se prý dostal na podzim loňského roku jako uprchlík. Podle DPA přišel do Evropy po takzvané balkánské stezce, po níž přes Turecko a Řecko do střední a severní Evropy přišly statisíce migrantů.

Podle německých médií požádalo o jeho vydání už dříve Alžírsko. Muž podle tajných služeb absolvoval vojenský výcvik v Sýrii. „Po Evropě se pohyboval pod několika různými identitami,“ konstatoval zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Druhý podezřelý byl zadržen přímo v německé metropoli. Jeden z Alžířanů měl před pár týdny cestovat do bruselské čtvrti Molenbeek, které se přezdívá evropská křižovatka džihádistů a kde se zřejmě minimálně částečně plánovaly listopadové atentáty v Paříži, píše list Die Welt.

Zátah na podezřelé islamisty v Německu
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

V želízkách skončila rovněž jedna žena, na niž byl vydán zatykač, podle Weltu to ale nebylo v souvislosti s terorismem.

Policie vyšetřování údajných islamistů zahájila loni v prosinci. Upozornění na podezřelé Alžířany dostala prý od Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu vykonává funkci kontrarozvědky.

Stát byl v ohrožení, oznámil policejní mluvčí

Podle policejního mluvčího Stefana Redlicha zadržené osoby plánovaly „závažné trestné činy ohrožující stát“. Bild uvedl, že jedním z cílů byl i Alexanderplatz v Berlíně. Podle Weltu ale není jasné, v jaké fázi příprava atentátů byla.

Berlínský senátor pro otázky vnitra Frank Henkel prohlásil, že ohrožení radikálním islamismem je vysoké. „Nadále máme důvod být ostražití a opatrní,“ uvedl.

Německé úřady varovaly občany před možným teroristickým útokem v posledních měsících hned několikrát. Naposledy na silvestra uzavřela policie v Mnichově kvůli hrozbě dvě nádraží. V listopadu zrušily úřady na poslední chvíli přátelské utkání Německa s Nizozemskem na stadionu v Hannoveru, kterého se měla účastnit mimo jiné i kancléřka Angela Merkelová.

  • V Německu žije podle nedávného prohlášení šéfa německé rozvědky zhruba 1100 radikálních islamistů schopných použít násilí.
  • Celkem 446 těchto jednotlivců považoval úřad v lednu za nebezpečné osoby připravené spáchat závažné trestné činy. Jsou mezi nimi i navrátilci z bojů v Sýrii a v Iráku, kde se k bojovníkům takzvaného Islámského státu přidalo celkem asi 780 Němců. Zpět do Německa se vrátila zhruba třetina z nich.