Pod lavinou zemřelo pět mužů z Česka - masa sněhu se uvolnila sama

Pět lyžařů, kteří v sobotu v Tyrolsku zahynuli pod lavinou, byli Češi. Definitivně to potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Podle rakouské policie šlo o mladé muže kolem třiceti let. Tři zranění skialpinisté už byli propuštěni z nemocnice. Část výpravy organizoval freerider Robin Kaleta. Skupina podle něj pro svou bezpečnost nemohla udělat víc a nic nepodcenila. Rakouské úřady v neděli potvrdily, že se lavina uvolnila sama a Češi ji nezpůsobili.

Lavina v tyrolském Wattenbergu zasypala v sobotu po poledni dvě skupiny skialpinistů. Pět lyžařů neštěstí nepřežilo. Policista Manuel Reindl, který vycházel z výslechu přeživších, upřesnil, že celkem se výpravy účastnilo dvacet lidí ve věku 30 až 59 let. Pod lavinou mělo skončit třináct z nich.

Jedna skupina freeriderů podle Reindla uvedla, že po úspěšném výstupu na Geier uslyšela hluk a viděla, jak se asi sto metrů od nich utrhla sněhová masa. Tato lavina, po které následovaly ještě dvě další, smetla zbylé lyžaře, kteří na vrchol stále stoupali. Sedm z nich, kteří se nacházeli ve volném prostoru, bylo zcela zasypáno.

Několika lidem se podařilo za pomoci vlastních sil vyprostit, další zachránila horská služba. Sedm lyžařů, kteří lavinu pozorovali z vrcholu, totiž okamžitě přivolalo pomoc a vydali se zasypané hledat. Tři lyžaři byli převezeni do nemocnice, odkud je v neděli propustili. Lavina strhla české skialpinisty uvnitř vojenského prostoru. Armáda pak pro televizní štáby celou oblast v neděli uzavřela.

Podle rakouských médií nebyli všichni skialpinisté vybavení lavinovými vyhledávači. Hodně se proto mluví o odpovědnosti průvodců obou skupin, kteří mají být také Češi a údajně navíc ignorovali několik varování před nebezpečím. Rakouské úřady zjišťovaly, co bylo příčinou pádu laviny. Stanice ORF uvedla, že úřady nezjistily zavinění na straně Čechů, lavina se uvolnila sama. Do Česka se přeživší mají vrátit nejpozději v pondělí.  

Zasypaná Češka: Průvodci nebyli hazardéři

Část skialpinistů patřila k výpravě, kterou organizoval freerider Robin Kaleta. On sám je v Česku. Jeho skupina prý ale během výstupu prováděla lavinové testy, které na nebezpečí neukazovaly. Pro svou bezpečnost nemohla udělat víc a byla plně vybavená.  

Lidé z naší skupiny měli všichni lavinové vybavení, což je sonda, lopatka a pípák (lavinový vyhledavač), měli lavinové batohy. Z hlediska prevence nemohli nic víc dělat… Při cestě vzhůru provedli tři kompresní testy, aby zjistili aktuální stabilitu v daném místě.
Robin Kaleta
freerider a organizátor výpravy skialpinistů

I podle nejmenované účastnice výpravy, která o neštěstí mluvila s rakouskou zpravodajkou Českého rozhlasu, skupina nic nepodcenila. „Byla tam parta deseti lidí a dvou horských průvodců, kteří byli od začátku velmi profesionální. Veškerá rizika jsme procházeli a nacvičovali. Cítili jsme, že jsme v rukou dvou velmi zkušených kluků, kteří vědí, co dělají. Rozhodně to nebyli žádní hazardéři,“ uvedla dívka, kterou lavina zavalila.  

Skupina podle ní cestou opakovaně dělala sondou test sněhu, jestli drží. Zda byli dostatečně varovaní, neumí posoudit. „Rozhodně tam ale nebylo varování typu: nechoďte tam, je to nebezpečné,“ dodala. Reportér České televize David Miřejovský mluvil na místě i s dalšími členy výpravy. Podle nich v sobotu nevyrazili do hor jen Češi. V lokalitě se pohybovalo daleko více lidí.

Pět lyžařů, které v Tyrolsku zabila lavina, byli Češi (zdroj: ČT24)

Čechy prý o zvýšeném lavinovém nebezpečí osobně informoval hoteliér. Chatařovu informaci ale Kaleta nepovažuje za objektivní. „Objektivní je lavinová předpověď v dané oblasti,“ reagoval. Lavinová předpověď vyvěšená v chatě podle něj uváděla, že do nadmořské výšky 2300 metrů byl vyhlášen druhý stupeň a nad touto výškou třetí. V době pádu laviny se prý ale skupina pohybovala právě kolem 2300 metrů.  

„Postupovali ve svahu, který měl pravděpodobně sklon menší než třicet stupňů. Lavina se údajně utrhla někde vysoko nad nimi, takže to ani není tak, že by ji odřízli,“ řekl České televizi.  „To je něco, co lidé nemohli na základě lavinové předpovědi předpokládat. Byli v nesprávný čas na nesprávném místě,“ dodal. 

Horský záchranář Andreas Schwaiger, se kterým mluvila televize ORF, nicméně vidí na straně Čechů několik chyb. „Chybou podle mě byl vysoký stupeň lavinového nebezpečí, početná skupina a také to, že nedbali na varování místních horských vůdců, horské služby a samozřejmě i chataře,“ řekl Schwaiger. Pro tyrolské odborníky prý nebylo sobotní neštěstí s ohledem na počasí žádným překvapením. „Nikdy bych se nahoru nevydal,“ řekl lavinový expert Patrick Nairz v rozhovoru s listem Kronen Zeitung.

Na místo neštěstí přijel z Vídně i český konzul Daniel Žára, který měl situaci řešit společně s českým honorárním konzulátem v tyrolském městě Wattens. Českým lyžařům, případně jejich příbuzným nebo pozůstalým, bude pomáhat v komunikaci s úřady, tlumočením a dalšími záležitostmi. „Těla obětí byla uvolněna státním zástupcem k převozu. Počínaje dnešním dnem je možné je převézt. Bude naší snahou to urychlit,“ uvedl Žára. 

Zasypaní lyžaři byli až v hloubce tři metry

Tragická lavina se skládala z celkem tří sesuvů. Jeden byl hlavní, další následné, uvedl horský policista Jörg Randl. Kužel laviny byl široký několik set metrů a vysoký pět metrů. Zasypaní byli v hloubce 1,2 až 3,2 metru. Právě v hloubce kolem tří metrů bylo pět mužů, kteří pád laviny nepřežili. Při takové mase sněhu podle Randla nepomůže postiženým ani takzvaný protilavinový airbag, který pomáhá udržet se na povrchu sněhového závalu.

Pět českých skialpinistů zemřelo pod lavinou
Zdroj: ČTK/AP/ZOOM.TIROL

Žena, která pád laviny přežila, rozhlasu řekla, že ji masa sněhu zachytila hned dvakrát: „Když jsem to poprvé přežila, koukala mi hlava, protože airbagy výborně fungovaly… Pak přišla druhá. Přesto jsem to nějak zvládla, pořád jsem měla hlavu nad povrchem. Takže rukou, kterou jsem si kryla hlavu, jsem si trošku odhrabala obličej, přes hruď, abych mohla dýchat. Pak už jsem jen čekala, kdo pro mě přijde.“

Horská služba varuje před dalšími lavinami

V tyrolských Alpách je letos málo sněhu a fouká silný vítr. Jednotlivé sněhové vrstvy, které napadaly v posledních dnech, se podle záchranářů nespojily a v kombinaci se silným větrem je proto riziko pádu lavin vysoké. Jen v sobotu jich spadlo v oblasti osmnáct. Horská služba proto apeluje na turisty, aby opravdu přemýšleli o tom, zda na svahy vyrazit. 

Při výpravě do nepředvídatelného zimního terénu je základní mít s sebou čtyři věci, které jsou nepostradatelné při výpravách mimo sjezdovky nebo značené trasy. Jednou věcí je digitální lavinový vyhledávač. Díky němu je možné poznat počet zavalených i jejich polohu. S vyhledáváním pomůže skládací sonda, zatímco s vyproštěním lopata.

Klíčové vybavení, které jako jediné má za úkol zachránit přímo nositele, představuje lavinový batoh, který se nafoukne a udrží člověka na povrchu laviny. Plný by měl být do tří vteřin. Ačkoli jde o profesionální výstroj, koupit se dá téměř v každém obchodě s outdoorovým vybavením. Pomohl zachránit i nejméně jeden lidský život z výpravy do Tyrol. Jedna ze zasypaných žen popsala, že díky batohu zůstala alespoň hlavou nad masou valícího se sněhu.

  • Za nejhorší událost v horách je považována výprava z roku 1970. V Peru smetla lavina 14 československých horolezců. Na jejich počest se dodnes jezdí Jizerská padesátka.
  • V roce 2005 v západních Tatrách přišlo o život sedm alpinistů, kteří nocovali v lavinovém poli.
  • Pět českých horolezců zahynulo v září 2014, když se s nimi lavina utrhla v Kyrgyzstánu. Stejný počet alpinistů zůstal pod sněhem i v roce 2009 v Alpách.
  • Největší tuzemskou lavinu za posledních třicet let zažily v únoru 2015 Krkonoše. V Malé Studniční jámě, kde je jeden z nejzrádnějších svahů, zavalila dva lyžaře. Zachránil se jeden.