Zemětřesení na Tchaj-wanu složilo sedmnáctipodlažní dům jako harmoniku

Při silném zemětřesení na Tchaj-wanu zemřelo nejméně čtrnáct lidí, dalších nejméně sto se pohřešuje. Stovky lidí pak utrpěly zranění. Záchranáři prohledávají hlavně zřícený sedmnáctipatrový bytový komplex ve městě Tchaj-nan, ze kterého už vyprostili přes 250 rezidentů. Otřesy měly sílu 6,4 stupně Richterovy škály a zasáhly kolem 04:00 místního času (pátek 21:00 SEČ) hlavně jižní část ostrova.

Obytný komplex se podle svědků složil jako harmonika a z výškové budovy zbyla hromada trosek a pokroucených kovových nosníků. Podle místních sdělovacích prostředků v budově bylo i středisko péče o novorozence a jejich matky. 

Podle posledních informací bylo při otřesech zraněno asi 477 lidí, většinu do večera pustili z nemocnice domů. „Sledoval jsem televizi a po náhlých otřesech jsem uslyšel zadunění. Otevřel jsem dveře a viděl jsem, jak se protější budova řítí k zemi,“ uvedl jedenasedmdesátiletý muž žijící v sousedství.

Otřesy zastihly většinu lidí ve spánku

Trosky zřícené sedmnáctipodlažní budovy prohledává více než 1200 hasičů s pomocí žebříků, jeřábu a dalšího vybavení. Okno každé prohledané domácnosti červeně kroužkují, aby se nevraceli na stejná místa. Práce komplikuje tma, záchranáři ale budou pokračovat v pátrání i přes noc.  

Události ČT: Ze sedmnáctipatrového domu zbyla změť trosek (zdroj: ČT24)

Úřady už také začaly prošetřovat, zda sedmnáctipatrová budova, která byla stará necelých třicet let, neměla nějaké konstrukční vady. 

Zemětřesení na Tchaj-wanu udeřilo dva dny před oslavami příchodu čínského Nového roku, které jsou nejvýznamnějším rodinným svátkem čínského kalendáře. „Situace zatím není příliš jasná. Uděláme maximum pro záchranu,“ řekl tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou.

Pomoc už Tchaj-wanu nabídla Čína, která ho nadále pokládá za svou odpadlickou provincii. Ostrov, který se odtrhl v roce 1949, opakovaně varuje před prosazováním nezávislosti.

Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřesení
Zdroj: Wally Santana/ČTK/AP

Tchaj-wan postihují zemětřesení často, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. V září 1999 ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo na 50 tisíc budov.