Z okolí Aleppa prchly desetitisíce lidí, Saúdové chystají intervenci

Podle Ankary míří k tureckým hranicím až 70 tisíc Syřanů, které vyhnaly těžké boje u Aleppa. Aktivisté hovoří o 40 tisících lidí. Syrské armádě pomáhá ze vzduchu Moskva. Organizace SOHR tvrdí, že při ruském bombardování povstaleckých pozic u Aleppa zahynulo 21 civilistů. Rebelové ve městě byli odříznuti od hlavní zásobovací trasy. „Vypadá to, že obléhání Aleppa je na spadnutí,“ prohlásil mluvčí humanitární organizace Mercy Corps.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že od začátku února zasáhlo 875 teroristických objektů v několika syrských provinciích. Syrské armádě se díky nim podařilo prolomit obležení dvou šíitských měst na severu země, čímž odstřihli rebely ovládající část Aleppa od hlavní zásobovací trasy vedoucí z Turecka.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na dárcovské konferenci v Londýně uvedl, že před branami tureckého pohraničního města Kilis čeká kvůli náletům a útokům v oblasti Aleppa asi 10 tisíc nových běženců. Dalších až 70 tisíc lidí opouští tábory na severu Aleppa a míří do Turecka.

Davutoglu při této příležitosti odsoudil ruskou intervenci v Sýrii - Rusko i režim Bašára Asada obvinil z válečných zločinů, což Moskva i Damašek opakovaně popírají.

Aleppo po náletech
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Ofenziva u Aleppa přerušila až do 25. února dlouho očekávané mírové rozhovory v Ženevě. Opozice požaduje, aby byly otevřeny humanitární koridory a aby syrská armáda a spojenecké ruské letectvo ukončily útoky a nálety.

Začne intervence i na zemi?

Rusko mezitím obvinilo Turecko z toho, že se připravuje na invazi do Sýrie. Moskva uvedla, že má video, které představuje „nesporný důkaz“. Turecko prý soustřeďuje na hranici „typ zařízení, které se používá k zabezpečení rychlého přesunu vojenských kolon se zbraněmi a střelivem ve válečné zóně, stejně jako přesunu a evakuace personálu“. Úřad tureckého premiéra ale ruské obvinění odmítl.

Na intervenci se chystá Rijád. Saúdskoarabský brigádní generál Ahmad Asírí ve čtvrtek oznámil, že země je připravena poslat do Sýrie pozemní jednotky, které by bojovaly s Islámským státem (IS). Rozhodnutí by mělo padnout až příští měsíc v Bruselu, protože jej musí schválit lídři mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Základní údaje o hlavních silách ve válce v Sýrii
Zdroj: ČT24

USA: Počet bojovníků IS značně klesl

Podle amerických zpravodajských služeb klesl počet bojovníků IS v Sýrii a Iráku na 19 až 25 tisíc. V roce 2014 byly odhady až 31,5 tisíce. „ISIS utrpěl výrazné ztráty,“ podotkl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Účinné jsou podle něj i pozemní operace koaličních partnerů Spojených států.