Klíčoví zástupci syrské opozice dorazí do Ženevy jednat o míru

Syrská vládní delegace vedená velvyslancem při OSN Bašárem Džaafarím dorazila k prvnímu jednání mírových rozhovorů v Ženevě. Zástupci vlády se setkají se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. Představitelé hlavní syrské opozice nakonec oznámili, že do Švýcarska dorazí.

Opoziční předáci trvali na tom, že nejdříve chtějí od šéfa OSN záruky, že dojde k naplnění loňské rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která hovoří mimo jiné o vylepšení humanitární situace v Sýrii.

Konkrétně požadují zastavení náletů a obléhání měst. „Opoziční vyjednávací komise (HNC) se rozhodla zúčastnit rozhovorů v Ženevě poté, co obdržela záruky ze strany USA a OSN,“ uvedla později televize Al-Arabíja bez bližších podrobností.

„Podle OSN by k žádným jednáním nemělo dojít tento víkend, takže je pravděpodobné, že (syrská opozice) dorazí až v pondělí,“ konstatoval zpravodaj ČT Petr Zavadil.

De Mistura má vedle setkání se syrskou vládní delegací jednání i s dalšími účastníky rozhovorů včetně představitelů syrské občanské společnosti.

Pro očekávané neshody se počítá s tím, že se bude jednat v oddělených sálech a informace mezi opozicí a vládou budou zprostředkovávat diplomaté OSN. De Mistura již Syřany vyzval, aby se snažili učinit ústupky. Rozhovory nazval „příležitostí, která by neměla být promarněna“. 

Počítalo se s tím, že se bude jednat zhruba půl roku a že se strany dohodnou na ukončení konfliktu a přechodném období. Má vzniknout dočasná vláda, která připraví ústavu a volby. Měly by tak skončit boje, které si od jara 2011 vyžádaly asi čtvrt milionu lidských životů.

Přípravu jednání komplikuje vliv států, které stojí za stranami syrského konfliktu. Rusko chce do rozhovorů zapojit i syrské Kurdy, což je nepřijatelné pro Turecko, jež spolu se Saúdskou Arábií podporuje opoziční koalici, která se loni zformovala v Rijádu.

Írán stojí stejně jako Rusko na straně Damašku. Prezident Hasan Rouhání prohlásil, že je příliš ambiciózní doufat, že se podaří syrský konflikt vyřešit v řádu týdnů na základě několika schůzek. „Je to velmi komplikovaná věc, řešení musí být politické, ale nedospěje se k němu za několik týdnů,“ řekl Rúhání v Paříži.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.