Wulff se loučí s německou politikou - obřadem, kam nikdo nepřijde

Berlín - Německý exprezident Christian Wulff se dnes slavnostně rozloučí s úřadem. Část politické scény ani Wulffovi předchůdci se ale oproti zvyklosti ceremoniálu na prezidentském zámečku Bellevue nezúčastní a na exprezidenta již v uplynulých dnech naléhala, aby se celé akce kvůli okolnostem svého odchodu z úřadu zřekl. Wulff totiž byl nucen minulý měsíc na svou prezidentskou funkci rezignovat; je podezřelý, že zneužil své postavení v dobách, kdy byl premiérem spolkové země Dolního Saska. Díky nim údajně získal výhodný úvěr na dům či automobil a užíval si bezplatné dovolené.

Slavnostní vojenské rozloučení, které zahrnuje nejvyšší možné pocty pro civilní osobu, navrhl uspořádat v souvislosti s Wulffovým odchodem německý ministr obrany. Slavnost se ovšem bude konat bez šéfů vládních i opozičních stranických frakcí a sociální demokraté z opoziční SPD mu přímo naznačili, aby se vojenských poct zřekl. „Christianu Wulffovi bylo vlastně doporučováno, aby na této ceremonii netrval,“ konstatoval šéf socialnědemokratické frakce v Budenstagu Frank-Walter Steinmeier.

Z 200 pozvaných prominentů jich nakonec na ceremonii 170 nedorazí a nedostaví se ani Wulffovi dosud žijící předchůdci. Vadí jim, že exprezident opustil úřad nedobrovolně poté, co vyšly najevo jeho vazby na vlivné byznysmeny. Kancléřka Angela Merkelová se obřadu zúčastní s tím, že se jedná o samozřejmou povinnost jejího úřadu.

To, že armáda pro Wulffa uspořádá slavnost na nejvyšší možné úrovni, pobuřuje i některé Němce. Prezidentovi odpůrci na internetu na dnešní večer svolávají shromáždění před palác Bellevue, sídlo hlavy státu. Lidé na něj mají přijít vyzbrojení vuvuzelami. Pokud by se sešel dostatek lidí, mohli by ceremoniál, během kterého si Wulff na rozloučenou nechá zahrát skladbu Over the Rainbow, narušit.

Sigmar Gabriel, předseda opozičních sociálních demokratů:

„Vojenský ceremoniál pro Wulffa je nadmíru trapný. S někým, kdo ve svém úřadu selhal, se bude konat taková rozlučka, jako kdyby udělal pro Německo něco velkého.“

Veřejnost dráždí horentní renta

Velkou pozornost v souvislosti s Wulffovým odchodem budí také doživotní renta, na kterou má coby hlava státu nárok, a která dosahuje pětinásobku průměrného německého platu (tedy 200 tisíc eur ročně). Součástí prezidentské výsluhy je také vlastní kancelář, ochranka i asistentka. Podle průzkumů veřejného mínění si tak 44 procent respondentů myslí, že natrvalo poškodil úřad spolkového prezidenta. Tento názor však nesdílí 47 procent Němců. Podle 73 procent německých občanů není pro Wulffa cesty návratu do jakéhokoli politického úřadu.

Příští volba německého prezidenta se uskuteční za necelé tři týdny. Už předem jasným vítězem je přitom bojovník za lidská práva z dob komunistické NDR Joachim Gauck, na němž se shoduje koalice i většina opozice.

Reportáž o Wulffově odchodu a telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Němci volají po přímé volbě

Wulffův odchod také upozornil na to, že téměř 80 procent Němců si podle průzkumů veřejného mínění přeje zavedení přímé volby hlavy státu. Wulff totiž podle poloviny německých občanů úřad natrvalo poškodil, navíc se jedná o druhou rezignaci hlavy státu během dvou let.

Na otázku, zda má být spolkový prezident volen přímo občany jako v Rakousku, odpovědělo 47 procent dotázaných, že je „zcela pro“ a dalších 31 procent „spíš pro“. Jednoznačně proti přímé volbě jsou jen čtyři procenta Němců a spíš proti 12 procent. Stávající kandidát Gauck se nicméně těší solidní podpoře i mezi občany, když v průzkumu 41 procent dotázaných vyjádřilo názor, že bude dobrým prezidentem.