KLDR bude mít vlastní časové pásmo - Japonsku a Koreji navzdory

Pchjongjang - Od 15. srpna zavádí Severní Korea vlastní čas. Její obyvatelé si ale neposunou hodinky zpátky o 50 let, nýbrž jen o půl hodiny. Vlastním časovým pásmem se chce KLDR odlišit od svého jihokorejského souseda a hlavně od Japonska, které zemi v minulosti ovládalo jako koloniální mocnost.

„Zdivočelí japonští imperialisté spáchali (v Koreji) neodpustitelné zločiny a zbavili zemi dokonce jejího vlastního času,“ uvedla státní agentura KCNA. Tuto nespravedlnost se nyní Kim Čong-unův režim rozhodl napravit - změna času je součástí oslav 70. výročí osvobození Korejského poloostrova od japonské okupace. „Pchjongjangský čas" bude vůči středoevropskému letnímu času o šest a půl hodiny napřed místo dosavadních sedmi.

Dosud byl čas v KLDR stejný jako v Jižní Koreji a v Japonsku. Korea měla svůj vlastní čas po roce 1908. V roce 1912, dva roky po japonské okupaci, byl ale zrušen. Po osvobození v roce 1945 Pchjongjang časové pásmo nezměnil a až nyní se vrací ke stavu z roku 1908.

Jižní Korea své časové pásmo nezmění. Stávající úpravu považuje za praktickou a odpovídající potřebám obchodu i mezinárodních styků. Soulské ministerstvo pro sjednocení jen upozornilo, že nový severokorejský čas může mírně zkomplikovat provoz společně spravované průmyslové zóny Kesong v KLDR.

Dynamika světových časových pásem vykazuje většinou hodinové rozdíly. Půlhodinové zavedlo jen několik zemí, například Indie, Barma, Írán nebo Venezuela.