U libyjských břehů se převrhla další loď, stovky lidí jsou v ohrožení

Řím - U libyjského pobřeží se převrátila rybářská loď přeplněná uprchlíky. Podle prvních zpráv se zatím podařilo zachránit jen sto běženců, stovky dalších se pohřešují. Armádní činitelé uvedli, že na palubě převrhlého rybářského člunu bylo odhadem na 600 lidí.

Podle sdělení italské pobřežní stráže, která koordinuje záchrannou akci, plavidlo vydalo nouzový signál dopoledne a převrhlo se v okamžiku, kdy připlouvala na pomoc první loď. 

Agentura ANSA upřesnila, že neštěstí se odehrálo asi 15 kilometrů od libyjských břehů. Mezi prvními připluly nešťastníkům na pomoc loď irského námořnictva Le Niamh a loď provozovaná organizací Lékaři bez hranic. 

Záchranná akce je v plném běhu. Ve vodě prý bylo vidět odhadem 150 lidí, jimž italský vrtulník spouštěl na hladinu záchranné čluny.

Při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy už za tento půlrok zahynulo přes 2000 migrantů. Za stejné období loňského roku bylo zaznamenáno 1607 úmrtí, celkově loni ve Středozemním moři našlo smrt 3279 běženců, informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Počet úmrtí na moři může být ještě mnohem vyšší, protože úřady nemusí o všech mrtvých migrantech vědět.