„Výlet“ skončil i pro druhého vězně. Američané dopadli Davida Sweata

Velký hon na uprchlé vězně z amerického Dannemore skončil. Policie dopadla i druhého z vrahů, kteří zkraje června utekli z přísně střežené věznice ve státě New York. Davida Sweata policisté postřelili a zatkli u hranic s Kanadou. Ze zařízení, které funguje od roku 1845, se jim podařilo uprchnout jako prvním vězňům, kteří podléhali nejvyšší ostraze.

Policie chytila druhého amerického vězně (zdroj: ČT24)

Trestanci drží rekord: celá země sledovala kauzu jejich útěku dvaadvacet dní. Vyšetřovatelé však jejich výletu udělali přítrž. Situace výjimečná nejen dobou, kterou se podařilo Davidu Sweatovi a Richardu Mattovi unikat. Oba muži totiž platili za nebezpečné vrahy. Zatímco Matt zemřel před dvěma dny při přestřelce, Sweata policiste postřelili a zadrželi živého. Poznal ho jeden ze seržantů a začal s pronásledováním.

Policista ho však nemohl pěšky dohnat, a proto se v jeden moment rozhodl vypálit. Sweata dvakrát zasáhl do trupu. Utečenec je v současnosti v nemocnici ve stabilizovaném stavu.

Dvojice z vězeňského zařízení uprchla tak, že prořezala potrubí, nechala vycpané postele a následně unikla kanalizací. Spekuluje se také o tom, že jim v úprku pomohla pracovnice vězení, která byla do jednoho z nich zamilovaná. Dokonce jim slibovala, že je po útěku vyzvedne vlastním autem, na poslední chvíli si to ale rozmyslela. Oba se pak skrývali v jedné z chatek v loveckém kempu. Hluboko v lesích poblíž městečka Owls Head přečkali dlouhé dva týdny intenzivního pátrání, dokud nepřijel majitel a nevšiml si, že v chatce někdo je.

  • „Vím, že má dcera byla velmi vyděšená, stejně tak moje žena. Takže jsem rád, že je to za námi, ale nikdy jsem nečekal, že se to stane takřka na našem zadním dvorku. To je hodně děsivé,“ poznamenal obyvatel Owls Head.
Richard Matt a David Sweat
Zdroj: ČT24

Čtyřiatřicetiletý David Sweat si odpykával doživotní trest vězení za vraždu zástupce šerifa v roce 2002. Devětačtyřicetiletý Richard Matt dostal o pět let dříve trest 25 let odnětí svobody za únos svého šéfa, kterého zabil a rozporcoval. Do pátrání po nich byly zapojeny tisíce policistů, několik letadel i silničních hlídek.