Útok u Lyonu: Zadržený se přiznal k vraždě šéfa. Stopy vedou do Sýrie

Paříž - Pětatřicetiletý Yassin Salhi podezřelý ze spáchání pátečního útoku v průmyslovém závodě u Lyonu se přiznal k vraždě zaměstnavatele, kterému odřízl hlavu. Sám se ale nepovažuje za teroristu, sdělil vyšetřovatelům. Muž přitom zaslal selfie s odříznutou hlavou šéfa na kanadské číslo. Fotografie ale odešla příjemci, který se nachází v Sýrii - navíc v oblasti kontrolované džihádisty.

Salhi v pátek dodávkou zaútočil na sklad americké společnosti na výrobu technických a průmyslových plynů Air Products v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier asi 30 kilometrů jižně od Lyonu. Samotný atentát se obešel bez obětí na životech, ale na místě se našla odříznutá lidská hlava a islámské nápisy.  

Vlajky s islámskými nápisy u odříznuté hlavy oběti připomínají styl Islámského státu (IS). Ten se ale k francouzskému útoku nepřihlásil. 

Útok na továrnu u Lyonu
Zdroj: ČT24/REUTERS/Emmanuel Foudrot

Obětí byl Sahliho zaměstnavatel, jeden z místních podnikatelů. Salhi se prý k vraždě přiznal a poodhalil základní informace o okolnostech vraždy. Policisté také provedli prohlídku v Salhiho domě, kde se především snažili najít pas, aby zjistili, zda cestoval do ciziny.
  
Salhi byl při prohlídce domu v Saint-Priest u Lyonu přítomen. Soudní policie ho na místo dovezla v poutech, oblečeného v džínsech, tradiční košili dželaba sahající po kolena a s volným ručníkem přes hlavu. Záběry odvysílala francouzská televize. Podle jejích informací policie s podezřelým strávila v domě něco málo přes hodinu. Zatím není jasné, zda policisté našli, co hledali. 

  • Jak proběhl útok? Podle informací televizní stanice i-Télé se Salhi nepovažuje za teroristu. Na bráně továrny na technické plyny se prý hlásil v pátek v 9:28 a během následujících minut a mimo dosah bezpečnostních kamer pověsil hlavu šéfa na plot a vedle ní umístil dvě vlajky, jednu černou a jednu bílou, s nápisy s vyznáním muslimské víry. V 9:35 pak najel s dodávkou naloženou plynovými bombami do hangáru plného plynových a acetonových lahví. 

V sobotu média informovala, že Salhi si pořídil „selfie“ snímek s obětí, který pak poslal nejméně jednomu příjemci. AFP později informovala, že první výsledky vyšetřování naznačují, že muž snímek zaslal na kanadské číslo. Konečný příjemce zprávy je ale podle dostupných informací někdo u radikálů v Sýrii.

První výsledky pitvy Sahliho šéfa Hervého Cornary zatím nepřinesly poznatky o přesné příčině jeho smrti. Není totiž jasné, zda už byl mrtvý v době oddělování hlavy.   

Podle několika zdrojů se Sahli radikalizoval po roce 2000 v Pontarlier na východě Francie, kdy se dostal do styku s konvertitou Frédérikem Jeanem Salvim, řečeným Ali. Ten je podezřelý z příprav atentátů v Indonésii ve spolupráci s radikály z teroristické sítě Al-Káida.

IS vyzval k útokům během ramadánu

K sérii atentátů, které zasáhly kromě Francie i Tunisko a Kuvajt, došlo jen tři dny poté, co extremisté z IS vyzvali své následovníky k vystupňování útoků během ramadánu. Podle Pentagonu sice nejspíš nejde o koordinované útoky, přítomná hrozba terorismu ale prostupuje všemi. 

Útok u Lyonu: Kdo je hlavní podezřelý? 

Salhi dosud neměl záznam v trestním rejstříku, ale policie jej zařadila mezi sledované osoby v letech 2006 až 2008 pro podezření, že se dal na cestu radikálního islámu.   

Má alžírského otce a marockou matku.  

Žil s manželkou a třemi dětmi v přízemí udržovaného obytného domu na lyonském předměstí Saint-Priest. 
   
Místní obyvatelé ho rozhlasové stanici Europe 1 popsali jako zdvořilého, ale uzavřeného souseda. Nosil prý „diskrétní“ vousy a občas hrával fotbal s dětmi.   

Jeho žena francouzskému rozhlasu řekla, že nechápe, jak mohl manžel atentát spáchat. „Jsme normální muslimové, dodržujeme ramadán,“ podotkla.