Hon na uprchlé vězně: Jednoho z vrahů zastřelili u hranic s Kanadou

Dannemora - Policie zabila jednoho z dvojice vrahů, kteří před třemi týdny uprchli z vězení ve městě Dannemora ve státě New York. Druhý je stále na útěku. Podle CNN byl devětačtyřicetiletý Richard Matt zastřelen nedaleko hranic s Kanadou, kam společně s druhým uprchlým vězněm Davidem Sweatem směřoval.

Sweat si odpykával doživotní trest za vraždu zástupce šerifa v roce 2002, Matt dostal o pět let dříve trest 25 let vězení za únos svého šéfa, kterého zabil a rozporcoval. Dvojice uprchla před třemi týdny z přísně střežené věznice ve městě Dannemora na severu státu New York. 

Američtí policisté už zadrželi dozorce Geneho Palmera, který byl obviněn mimo jiné z toho, že dvojici dodával do cely kontraband včetně některých nástrojů či masa. Z napomáhání k útěku byla již dříve obviněna vězeňská instruktorka v krejčovské dílně Joyce Mitchellová. 

Pátrání po uprchlých vězních v USA
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mark Lennihan

Ta se měla s vrahy dohodnout, že na ně bude po útěku čekat s vozem. Na poslední chvíli se ale nervově zhroutila, zamířila k lékaři a odtud do rukou policie. Uprchlíci proto museli vymyslet náhradní variantu útěku.    

Podle amerických médií měla Mitchellová s jedním nebo oběma muži sexuální poměr a dohodla se s nimi na vraždě svého manžela. Nyní jí hrozí až osm let za mřížemi.

Po vrazích pátralo 1300 policistů (zdroj: ČT24)