Američtí senátoři odmítli zákon, který by zpřísnil přijímání uprchlíků

Americký Senát neschválil přísnější pravidla pro přijímání syrských a iráckých uprchlíků, která v listopadu přijala Sněmovna reprezentantů. Návrh, který požaduje přísnější prověrky uchazečů o azyl, neprošel u senátorů jen těsně. Pro hlasovalo 55 senátorů ve stočlenné horní komoře amerického Kongresu, ke schválení návrhu bylo potřeba šedesát hlasů. Kromě republikánů zákon podpořili i dva demokratičtí senátoři.

Návrh zákona, který přijala Sněmovna reprezentantů 19. listopadu krátce po teroristických útocích v Paříži, předpokládal prověřování každého uprchlíka z Iráku a Sýrie, zda nepředstavuje bezpečnostní riziko pro Spojené státy. Podle republikánů jsou přísnější pravidla klíčová pro zajištění bezpečnosti a pro prevenci útoků teroristické organizace Islámský stát (IS) a dalších militantních skupin.

Demokraté zákon označili za diskriminaci lidí, kteří prchají před válkou. Také americký prezident Barack Obama už v listopadu pohrozil, že v případě přijetí návrhu oběma komorami Kongresu využije práva zákon vetovat.

USA od začátku války v Sýrii v roce 2011 přijaly okolo 2500 běženců ze Sýrie. Prezident Obama ale v září oznámil záměr připravit přijetí nejméně 10 000 syrských uprchlíků v USA v příštím rozpočtovém roce, který začal 1. října. Kongres kvůli tomu bude v tomto směru muset přijmout patřičné finanční i bezpečnostní závazky. Republikáni už dali najevo, že se tento plán budou snažit překazit.