Před 30 lety byl zaznamenán první počítačový virus

První virus pro operační systém MS-DOS firmy Microsoft, nazvaný Brain, se objevil v roce 1986 a vytvořili ho pákistánští bratři Farúkové, zřejmě za účelem propagace své firmy Brain Computer Services. „Ten virus byl de facto experiment a neměl škodit. Rozšířil se však mimo záměr svých autorů,“ popisuje vir Igor Hák ze softwarové firmy Eset.

Revoluční byl podle Igora Háka v tom směru, že žádný z dalších virů nebyl tak otevřený co do přiznání svého autorství, neboť Farúkové do něj vložili kompletní kontaktní údaje na sebe.

„Vir se neukazoval vizuálně, jen se šířil po disketách,“ dodává Hák s tím, že diskety v současnosti nahradila přenosná média typu různých USB disků. Právě skrze ně se dnes škodlivý software, tzv. malware, dokáže dostat k dalším uživatelům. „Ve většině případů se ovšem šíří prostřednictvím internetu,“ zdůrazňuje expert na kybernetickou bezpečnost.

Igor Hák: Útočníci jsou vždy o krok dál (zdroj: ČT24)

„Uživatel je stále nejslabším článkem,“ domnívá se Hák s poukazem na to, že řada lidí je pořád schopna otevřít neznámou přílohu, jež se jim objeví v příchozí poště.

Dále tvrdí, že pro samotné pachatele kybernetického útoku směrem k jednotlivým uživatelům není hlavním motivem zničení dat na napadeném počítači. „Tím ten útočník nic nezíská, vždycky jsou za tím spíše nějaké peníze, tedy třeba dostat se k heslům do internetového bankovnictví a účet pak vytunelovat,“ vysvětluje Hák.

  • Jako virus se označuje škodlivý program schopný replikovat sám sebe. Ke svému šíření potřebuje hostitele, který má obvykle podobu spustitelného souboru, například hry. Virus se mezi počítači může přenést jedině tím, že někdo přenese celého hostitele.
  • Počítačový červ na rozdíl od viru nepotřebuje ke svému šíření hostitelský program. Jakmile červ infikuje počítač, začne bez vědomí uživatele rozesílat své kopie na další počítače.
  • Názvem trojský kůň se označuje škodlivý program, který na první pohled vypadá jako užitečný software (například hra či spořič obrazovky). Jakmile uživatel trojského koně v dobré víře stáhne, může tento program svému tvůrci otevřít takzvaná zadní vrátka, jejichž prostřednictvím získá přístup do počítače.
  • Kromě virů, červů a trojských koňů se mezi malware řadí také spyware a adware. Spyware je program, který z počítače tajně odesílá data. Adware zase bez souhlasu uživatele zobrazuje reklamy, typicky prostřednictvím vyskakovacích oken v internetových prohlížečích.

Podle statistiky antivirové firmy Kaspersky Lab za rok 2015 je Česká republika desátou nejbezpečnější zemí světa z hlediska útoků lokálních škodlivých počítačových programů. V čele žebříčku jsou Kuba, Seychely a Japonsko. Naopak největší podíl uživatelů napadených virem mají Vietnam, Bangladéš a Rusko.

V Česku čelila místním hrozbám třetina uživatelů, na Kubě 21 procent. Naopak ve Vietnamu to bylo téměř 71 procent.